Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5947

van Inge Faes (N-VA) d.d. 22 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Directie van de bestrijding van de economische en financiële criminaliteit - Federale Computer Crime Unit (DGJ/DJF/FCCU) - Werking

gerechtskosten
economisch delict
misdaadbestrijding
computercriminaliteit
politie
gerechtelijke politie
gerechtelijk onderzoek
gerechtelijk vooronderzoek
officiële statistiek

Chronologie

22/3/2012Verzending vraag
16/5/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5947 d.d. 22 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De politiediensten, gespecialiseerd in het onderzoek van computer- en telecommunicatiesystemen, zijn uitgebouwd op een centraal (FCCU) en een regionaal (RCCU) niveau.

De FCCU is opgedeeld in vier secties met elke een specifiek takenpakket:

- De sectie "beleid" staat in voor algemeen en juridisch advies inzake ICT-onderzoek, voor de vastlegging van methodes en standaarden, voor de aankoop van specifiek IT-materiaal en voor opleiding;

- De sectie "operaties" levert gespecialiseerde steun aan de centrale opsporingsdiensten of de RCCU's;

- De sectie "internetopsporingen" beheert, in samenwerking met de FOD Economie, het Belgisch overheidsmeldpunt voor internetmisbruik eCops;

- De sectie "Intelligence & e-Fraud" telt drie verschillende teams: Intelligence, Internetfraude en ePaymentsystemsfraud.

De RCCU's opereren op regionaal niveau en ondersteunen de lokale en federale recherchediensten voornamelijk bij het voeren van forensische ICT-onderzoeken.

Ten einde de werking van deze DGJ/DJF/FCCU en RCCU op dit vlak te kaderen in het opsporingsonderzoek en de actoren ervan, had ik graag antwoord op volgende vragen :

1) Hoe dikwijls wordt sinds 2005 jaarlijks een beroep gedaan op deze diensten (zowel FCCU als RCCU)? Wat is de geografische spreiding (arrondissementeel/provinciaal)?

2) Kunnen deze gegevens uitgesplitst worden per soort tussenkomst, zoals hierboven beschreven?

3) Zijn aan deze tussenkomsten kosten verbonden in het kader van een gerechtelijk onderzoek? Worden deze kosten aangerekend als gerechtskosten?

4) Kunt u over de samenstelling van deze dienst enige duiding geven, in het bijzonder over de opleiding en de taalrol van het personeel?

5) Wat is het budget van deze dienst onderverdeeld in personeelskosten, werkingskosten en investeringen? Graag een overzicht per jaar sinds 2005.

Antwoord ontvangen op 16 mei 2012 :

Vooraf:

De dienst FCCU is niet meer onderverdeeld in vier secties, maar in twee secties:

Rechtstreeks onder het diensthoofd vallen het dienstsecretariaat, het team netwerk- en applicatiebeheer, alsook de aankoop en het beheer van CCU-materiaal.

De FCCU staat niet alleen in voor de operationele bijstand en voor behandeling van dossiers ernstige ICT-criminaliteit maar ook voor :

Vragen 1 en 2.

2006 – enkele cijfers:

2007 – enkele cijfers:

2008 – enkele cijfers:

2009 – enkele cijfers:

2010 -.enkele cijfers:

2011: de cijfers worden momenteel verwerkt, de publicatie van het jaarverslag over het werkjaar 2011 is voorzien voor eind juni 2012 en zal op het internet ter beschikking worden gesteld. De directie DJF tracht met haar jaarverslag een zo goed mogelijk beeld te geven van haar activiteiten. De verslagen van de voorgaande jaren zijn trouwens op de website van de federale politie terug te vinden. Heel bewust tracht men de verwerking van en de rapportage over de gegevens te bundelen, teneinde de politiemensen te kunnen inzetten voor de uitvoering van hun kerntaken: opdrachten van gerechtelijke politie en taken van steun voor de geïntegreerde politie.

Over de vatting van de RCCU’s worden op centraal niveau geen cijfers bijgehouden. De RCCU’s hangen af van de arrondissementele eenheden van de Federale gerechtelijke politie (28 eenheden: 27 arrondissementen + “Asse”). De gerechtelijke arrondissementen Veurne en Verviers beschikken evenwel niet over een eigen RCCU. Vele van de FGP’s publiceren evenwel jaarverslagen, waarin over de inzet van de RCCU wordt gerapporteerd.

De FCCU ondersteuning komt ten goede van alle politie-eenheden in het land, hoewel moet worden gesteld dat de hoofdmoot van de bijstand wordt geleverd aan de centrale onderzoeksdiensten die zijn gevestigd in Brussel.

Vraag 3.

De vorderingen tot identificatie van een gebruiker van een internetdienst (art. 46bis Sv en art.88 bis Sv) maken inderdaad het voorwerp uit van een kost, die valt onder de rubriek telecommunicatie binnen de gerechtskosten. De regering werkt op dit ogenblik aan een sterke reductie van deze gerechtskosten zonder evenwel de vergoedingen voor de telecomoperatoren in kader van artikels 46bis, 88bis, 90ter Sv volledig af te schaffen.

Om de CCU’s toe te laten om in overeenstemming met art 39bis Sv een forensisch databeslag te kunnen uitvoeren, wordt jaarlijks een budget van € 230 000 eurovoorzien door de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie voor de aankoop van gegevensdragers (harde schijven, cd-roms en dvd-roms).

Vraag 4.

FCCU telt 34 personen; in het operationeel kader: zes officieren, tien hoofdinspecteurs met bijzondere specialisatie ICT, vijf hoofdinspecteurs en zeven inspecteurs; in het administratief en logistiek kader: twee calog ICT-adviseurs niv A, één juriste niv A en drie niv C. Taalrol: negentien Nederlandstaligen, zeventien Franstaligen.

In de RCCU’s zijn in totaal 169 leden waarvan een twintigtal administratieve personeelsleden en alle overigen operationele politiemensen.

Om een kwaliteitsgarantie te kunnen bieden inzake de CCU-dienstverlening, gebeurt de selectie van kandidaat CCU-leden op basis van enkele testen die nagaan of de noodzakelijke ICT-kennis en de juiste onderzoeksingesteldheid bij de kandidaat aanwezig is. Naast de basisopleiding als federaal rechercheur krijgen alle CCU-leden een functionele opleiding voor forensisch ICT onderzoek en internetrecherche.  In functie van hun verdere specialisatie kunnen bepaalde CCU-leden bijkomende gespecialiseerde opleidingen volgen op internationaal niveau bij Interpol of Europol of bij commerciële bedrijven. Deze specialisten moeten daarna mee instaan voor de opleiding van de andere CCU-leden in hun specialisatiedomein.

Om het kennis- en ervaringsniveau sneller naar een hoger niveau te brengen, wordt sinds 2006 ook extern gerecruteerd op basis van diploma’s bachelor en master in ICT. Deze kandidaten worden dan onmiddellijk in het middenkader geplaatst als hoofdinspecteurs met bijzondere specialisatie. Jaarlijks betreft het een twintigtal informatici die op die manier de CCU’s komen versterken.

Vraag 5.

De uitgaven voor de hele directie DJF zijn opgenomen in de jaarverslagen van de directie. De directie DJF maakt al jaarverslagen sinds haar ontstaan in 2001. Deze zijn te consulteren via  www.fedpol.be (publicaties/activiteitenrapport)