Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5891

van Inge Faes (N-VA) d.d. 19 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Brandweer - Overmacht - Oproep privéfirma's - Cijfers

brandbestrijding
eerste hulp
burgerbescherming
officiële statistiek

Chronologie

19/3/2012Verzending vraag
8/5/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5891 d.d. 19 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België staan de brandweer en de civiele bescherming klaar om de burger in nood te beschermen. Zij komen tussen bij branden, verkeersongevallen en grote rampen. Om de civiele veiligheid te garanderen beschikken zij over het nodige materiaal en knowhow. Soms echter beschikken de brandweer en de civiele bescherming over onvoldoende of te weinig gespecialiseerde middelen om een bepaalde situatie het hoofd te bieden. Ik denk hier bijvoorbeeld aan asbestbranden of grote overstromingen. In dat geval wordt er een beroep gedaan op privéfirma's om de nood te lenigen. De inzet van de middelen van privéfirma's is uiteraard niet gratis.

Graag had ik van de geachte minister een antwoord op volgende vragen betreffende de inzet van privéfirma's ter ondersteuning van de civiele veiligheidsdiensten:

1) Een overzicht van het aantal keren dat een privéfirma in 2011 werd opgeroepen om de brandweer of civiele bescherming bij te staan.

2) Een overzicht van de aard van de ingeroepen steun en van de situaties waarin er een beroep wordt gedaan op een privéfirma in 2011.

3) De kostprijs van de inzet van privéfirma's ter ondersteuning van de civiele veiligheidsdiensten in 2011 .

Graag deze cijfers onderverdeeld per provincie.

Antwoord ontvangen op 8 mei 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen:

Er zijn geen gedetailleerde cijfers beschikbaar omtrent het exacte aantal keer dat er beroep werd gedaan door de brandweer of de Civiele Bescherming op een privéfirma bij overmacht, noch voor de verdeling per provincie.

Het is een feit dat de Civiele Bescherming soms beroep moet doen op de hulp van privéfirma’s bij bepaalde interventies.

Zowel bij interventies van grote omvang als bij kleine interventies wordt er regelmatig beroep gedaan op de hulp van gespecialiseerde firma’s die gespecialiseerd zijn in bepaalde domeinen (bijvoorbeeld: het ophalen van afval en/of gevaarlijke producten, de schoonmaak en het spoelen van vaten, materieel of voertuigen, enz.). De bijhorende kosten worden geboekt op een specifieke basisallocatie die bestemd is voor de gemaakte uitgaven voor de financiering van de interventiekosten bij rampen, catastrofen of schadegevallen (met een gemiddeld jaarlijks krediet van 700 keur).

Het krediet dat besteed wordt aan de kosten die aan privéfirma’s betaald worden voor hulp tijdens deze interventies, varieert van jaar tot jaar gezien het toevallige karakter van de interventies. Het ligt tussen de 100 en de 150 keur.