Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5822

van Inge Faes (N-VA) d.d. 5 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Zevende jaar secundair onderwijs - Preventie- en veiligheidsberoepen - Doorstroming - Politie - Civiele Bescherming - Brandweer

voortgezet onderwijs
beroepskeuzevoorlichting
politie
brandbestrijding
beroepsopleiding
burgerbescherming
officiële statistiek

Chronologie

5/3/2012Verzending vraag
4/12/2012Rappel
24/12/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5822 d.d. 5 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 2009 is het in Vlaanderen voor leerlingen van het middelbaar mogelijk om zich te specialiseren in de technische richting: "Preventie- en veiligheidsberoepen". Dit in de vorm van een zevende jaar in het secundair onderwijs. Tijdens dit jaar "Integrale veiligheid" worden de leerlingen voorbereid op het uitoefenen van meerdere beroepen in de publieke en private veiligheidssector en op een eventuele opleiding aan de politieschool of tewerkstelling bij de brandweer.

Aangezien de Franstalige provinciale opleidingscentra uiteindelijk niet wilden deelnemen aan het project, boden enkel de Vlaamse middelbare scholen tijdens het schooljaar 2009-2010 deze oriëntatie aan.

Mevrouw de minister, het schooljaar 2009-2010 is al even achter de rug. Graag had ik dan ook geweten in welke mate de personen met een diploma van het zevende jaar integrale veiligheid doorstromen naar de beroepen die aansluiten bij deze studie:

1) Wat is de onderverdeling per taalrol van het aantal kandidaten voor een functie bij brandweer en politie? Hoeveel Nederlands- Frans- en Duitstalige kandidaten waren er in 2011?

2) Hoeveel van het totaal aantal Nederlandstalige kandidaten dat in 2011 solliciteerde voor een functie bij de brandweer of politie, had een diploma van het 7de jaar integrale veiligheid?

3) Wat was in 2011 het gemiddelde slaagpercentage voor de selectieproeven van de Nederlandstalige kandidaten voor een functie bij politie en brandweer?

4) Wat is het slaagpercentage in deze selectie voor zij die het diploma van het zevende jaar integrale veiligheid hebben?

5) Van alle Nederlandstalige kandidaten voor een betrekking bij de Civiele Bescherming in 2011, hoeveel hebben de opleiding integrale veiligheid gevolgd?

Antwoord ontvangen op 24 december 2012 :

1. Voor wat betreft de brandweer zijn er geen gegevens bekend met betrekking tot het aantal kandidaten voor een functie bij de brandweer. De rekrutering en selectie van brandweerlieden is tot op heden immers een gemeentelijke aangelegenheid waarvan geen nationale registratie bestaat.

Wat politie betreft, van het aantal kandidaten dat in het schooljaar 2011-2012 ingeschreven was, hebben 326 Nederlandstalige kandidaten en 170 Franstalige kandidaten aan de geïntegreerde selectieproeven voor de geïntegreerde politie deelgenomen.

2. Er zijn geen gegevens bekend over het totaal aantal kandidaten dat solliciteert bij de brandweer en evenmin is bekend hoeveel leerlingen van het zevende jaar effectief solliciteren bij de brandweer, gelet op het gegeven dat dit een gemeentelijke aangelegenheid is. Wat betreft de politie, zijn er jaarlijks (Nederlandstalig –Franstalig) tussen de 5 000-6 000 kandidaten voor het basiskader. Gelet op dit gegeven hebben hooguit 5,4 % van de Nederlandstalige kandidaten een diploma van het zevende jaar integrale veiligheid.

3.-4. In 2010 slaagde 16,08 % van de Nederlandstalige kandidaten in de selectieprocedure voor de geïntegreerde politie. Het slaagpercentage van de Nederlandstalige kandidaten met een diploma van het zevende jaar integrale veiligheid bedroeg 20,5 % in 2010. Het slaagpercentage binnen de selecties van de brandweer zijn ongekend. Maar er kan worden aangenomen dat de leerlingen uit het zevende jaar beter voorbereid zijn op de fysieke testen, beter scoren op het vlak van motivatie, inzicht in de job.

5. Bij de civiele Bescherming dateert de laatste selectieprocedure voor nieuwe agenten van 2009 (werfreserve). Op dat moment waren er nog geen kandidaten uit het zevende jaar veiligheidsberoepen dat toen pas in het schooljaar 2009-2010 voor het eerst werd ingericht.