Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5717

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 28 februari 2012

aan de minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen - Massamanifestaties - Speciale tarieven - Overzicht - Criteria

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
reizigersvervoer
reizigerstarief
culturele manifestatie

Chronologie

28/2/2012Verzending vraag
19/9/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5717 d.d. 28 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het komt voor dat de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) beslist om speciale tarieven toe te kennen aan reizigers die zich met de trein begeven naar bepaalde massamanifestaties met sociaal en/of humanitair karakter, zonder commerciŽle inslag.

Kan de minister laten weten ter gelegenheid van welke manifestaties reizigers in 2009, 2010 en 2011 dergelijke speciale tarieven werden aangeboden?

Antwoord ontvangen op 19 september 2012 :

Een speciaal tarief voor de trein of B-Evenementtarief wordt inderdaad slechts uitzonderlijk toegekend in het kader van massa-evenementen. 

Er bestaan immers reeds verschillende aantrekkelijke tarieven waarvan treinreizigers gebruik kunnen maken, zoals bijvoorbeeld het Weekendbiljet dat 50 % reductie geeft op een heen-en-terugreis tijdens het weekend. 

Belangrijk bij de toekenning van speciale tarieven is dat er steeds gestreefd wordt naar een volledige kostendekking van de ingezette versterkingen en/of extratreinen. Voor een dergelijk extra aanbod zijn er namelijk geen budgetten voorzien.