Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5600

van Louis Ide (N-VA) d.d. 10 februari 2012

aan de minister van Justitie

De vergoeding van de gerechtspsychiaters

psychiatrie
medische expertise
sociaal verweer
opname in psychiatrische kliniek
gerechtskosten
forensische geneeskunde

Chronologie

10/2/2012Verzending vraag
2/5/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1607

Vraag nr. 5-5600 d.d. 10 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herneemt vraag om uitleg 4-1145 over interneringen en de vergoeding voor gerechtspsychiaters. Ik stelde deze vraag naar aanleiding van het beklag van gerechtspsychiater Johan Baeke over een gebrek aan erkenning en waardering, over de lage verloning, enz. Hierdoor zouden alsmaar meer psychiatrisch experts afhaken, net nu dat de psychiatrische expertise wettelijk verplicht zal worden in de interneringsprocedure (wet van 2007 betreffende de internering van personen die lijden aan een geestesstoornis, inwerkingtredend in 2012).

De minister van Justitie besefte de ernst van dit probleem en zag dan ook in dat er dringend iets moest gebeuren. In het kader van een eventuele herziening van de wetgeving over de gerechtskosten, stelde de minister voor om na te gaan om het mogelijk zou zijn om de tarieven voor psychiatrische onderzoeken op te trekken. Ook plande de minister een ontmoeting met minister voor Volksgezondheid en Sociale Zaken Onkelinx betreffende deze problematiek.

Wat was de uitkomst van de ontmoeting van minister van Justitie met de minister van Volksgezondheid en Sociale zaken betreffende dit onderwerp?

Is er een stijging in het aantal psychiatrisch deskundigen dat niet langer voor Justitie wil werken? Wordt er voorzien in een betere verloning voor gerechtspsychiaters teneinde een halt toe te roepen aan de gerechtspsychiaters die afhaken? Wordt er voorzien in de afschaffing van de forfaitaire vergoeding opdat gerechtspsychiaters zouden vergoed worden naargelang het geleverde werk en het dossier?

Hoeveel psychiatrisch deskundigen hoopt men officieel te erkennen? Zal dat aantal voldoende zijn om de wettelijke bepalingen inzake de verplichting van een psychiatrische expertise te waarborgen? Is er al meer duidelijkheid over de voorwaarden en de procedure voor het verlenen van erkenning? Wanneer kan men zich een deskundige noemen? Op basis van welke criteria moet de deskundige advies verlenen? Waarover moet de deskundige advies verlenen, over medische en/of juridische vragen?

Ik vraag ook aandacht voor de huidige situatie van de CBM's waarin er altijd een multidisciplinaire samenwerking met een arts is. Conform de nieuwe wetgeving, die normaal gezien in 2012 van kracht wordt en volgens welke de CBM's worden vervangen door de strafuitvoeringsrechtbanken, zal men zich alleen baseren op het verslag van een gerechtspsychiater, waardoor er geen sprake meer zal zijn van een multidisciplinaire samenwerking met medici. Gezien de druk waar gerechtspsychiaters nu reeds onder staan, is deze situatie niet aan te raden. Wordt hiervoor een oplossing voorzien?

Antwoord ontvangen op 2 mei 2012 :

Er is inderdaad een stijging waarneembaar in het aantal psychiatrische deskundigen die niet langer willen werken voor Justitie omwille van de lage verloning, gebrek aan erkenning,…. Exacte cijfers zijn niet beschikbaar.

Gezien de budgettaire situatie is er momenteel niet voorzien in een aanpassing van de tarieven voor gerechtspsychiaters. Er zal echter wel een aanpassing gebeuren van de huidige tarieven aan de index. Deze indexatie van de tarieven zal met terugwerkende kracht plaatsvinden tot 1 januari 2012.

Er bestaat geen officiële procedure tot erkenning van psychiatrische deskundigen op heden. Conform artikel 5 § 1 Wet van 2007 betreffende de internering van personen met een geestesstoornis zal binnen de 24 maanden na inwerkingtreding van desbetreffend artikel de Koning de voorwaarden en de procedure voor het verlenen van de erkenning bepalen. De deskundige dient vooraf erkend te zijn door de minister van Volksgezondheid of zijn afgevaardigde.

De magistraat is momenteel vrij om een psychiatrisch deskundige aan te stellen om hem technisch advies te verlenen. Het betreft medisch advies en geen juridisch advies. De deskundige kan niet in de plaats treden van de betrokken magistraat in de beoordeling van juridische vraagstukken.

Conform bovenvermelde wet dient de deskundige wel te voldoen aan de voorwaarden uit artikel 2 § 1 koninklijk besluit (KB) nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidsberoepen (diploma doctor in de genees-, heel- en verloskunde).

Als minister ben ik niet bevoegd voor het aanstellen en beheren van gerechtspsychiaters en voor de taken die ze dienen uit te voeren. Waarvoor ik wel de bevoegdheid heb, is het wettelijk kader waarbinnen ze werken, dit zijn onder meer de tarieven. Gelet op het feit dat het budget van de gerechtskosten moeilijk beheersbaar is, de exponentiële groei ervan en de weinig budgettaire marge is het niet opportuun momenteel de tarieven aan te passen.