Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5582

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 9 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De verdeling van geneesmiddelen in de rusthuizen

sociale voorzieningen
zorg voor ouderen
geneesmiddel
apotheker

Chronologie

9/2/2012Verzending vraag
21/2/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1800

Vraag nr. 5-5582 d.d. 9 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In uw beleidsnota met betrekking tot volksgezondheid maakt u melding van de inschakeling van de ziekenhuisapotheker in rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen voor de levering van geneesmiddelen.

Hierbij haalt u aan dat dit een besparing met zich zal meebrengen.

Op het terrein zijn heel wat vragen rond de juiste invulling van deze maatregel.

Graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Voorziet u in de toekomst voor een levering van geneesmiddelen aan rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen, enkel en alleen door de ziekenhuisapotheker? Is er nog ruimte voor de officina-apotheker?

2) Hebben de ziekenhuisapotheken de logistieke middelen om dit te realiseren?

3) Zullen er voldoende ziekenhuisapothekers zijn om deze taak te behartigen?

4) Hoe zullen de ziekenhuisapothekers ingeschakeld worden om informatie te verschaffen met betrekking tot de geleverde geneesmiddelen?

5) Hoe ziet u de inschakeling van verpakkingsrobotten versus de manuele gepersonaliseerde verpakking?

6) Zal een ziekenhuisapotheker ook de tijd vinden om het geneesmiddelenschema en dus de geneesmiddelenaflevering aan te passen aan de individuele nood van de patiënt?

7) Binnen welke termijn zal deze maatregel geïmplementeerd worden?

Antwoord ontvangen op 21 februari 2012 :

De regeringsbeslissing rond de aflevering van geneesmiddelen in rusthuizen is als volgt: de rusthuizen kunnen zich bevoorraden via, hetzij de apotheek van een ziekenhuis, hetzij een voor het publiek opengestelde apotheek, maar de kosten voor de ziekteverzekering moet gelijk zijn. Voor het rusthuis verandert er dus niets. Wat de aanrekening door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) daarentegen betreft, werk ik aan een nieuwe vergoeding voor de apotheker, die aan de begrotingsverwachtingen tegemoetkomt maar eveneens beter rekening houdt met de specificiteit van het werk van de apotheker die in een rusthuis geneesmiddelen aflevert.

Het intellectueel en logistiek werk van een apotheker die geneesmiddelen aflevert aan honderd patiënten die maandelijks of zelfs wekelijks meerdere keren naar de apotheek komen, verschilt immers sterk van dat van een referentieapotheker die een rusthuis bedient waar honderd personen verblijven. De apotheker van het rusthuis zal in het bijzonder met de coördinerende arts en adviseur en eveneens met de voorschrijvende artsen contacten hebben die hij niet voor patiënten legt die thuis zitten. In dat verband zal men ook de mogelijkheid bespreken om rusthuisbewoners individuele doses te geven die aan de hand van geautomatiseerde middelen zijn klaargemaakt. De inwerkingtreding van de maatregel is vastgelegd op 1 juli 2012.