Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5492

van Inge Faes (N-VA) d.d. 2 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Medische dienst van de geïntegreerde politie - Politionele interventies - Werking

politie
dokter
misdaadbestrijding
gerechtelijk onderzoek
gemeentepolitie
terrorisme
forensische geneeskunde

Chronologie

2/2/2012Verzending vraag
4/12/2012Rappel
4/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-5492 d.d. 2 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De DSDM (de medische dienst van de geïntegreerde politie) kan tijdens een huiszoeking instaan voor de medische steun en in die hoedanigheid kunnen één of meerdere urgentievoertuigen (al dan niet anoniem) met gespecialiseerd personeel worden ingezet.

Teneinde de werkzaamheden in het opsporingsonderzoek en teneinde de diverse actoren in kaart te brengen, had ik dan ook graag een antwoord op volgende vragen :

1) Hoeveel interventies gebeuren er per jaar, sinds 2005, door de DSDM, en dit indien mogelijk gedifferentieerd per arrondissement en/of provincie :

(a) Voor hoeveel van de zoekingen werd een beroep gedaan op de diensten van het CGSU (Directie van Speciale eenheden)?

(b) Indien de CGSU niet betrokken was :

- In hoeveel gevallen was er sprake van mogelijk gebruik van wapens en/of explosieven?

- In hoeveel gevallen liepen de ingezette politiemensen een reëel risico op lichamelijke letsels?

- In hoeveel gevallen was er sprake van mogelijke chemische of biologische risico's?

- In welke context gebeurden de onderzoeken (terrorisme, groot banditisme, drugsmilieu, …)

2) Wat zijn de meest voorkomende steunmaatregelen (arts aanwezig, anoniem voertuig of niet, ...)?

3) In hoeveel gevallen was de aanvraag hoogdringend?

4) Wat was de samenstelling van de dienst : welk personeel, hun opleiding en hun taalrol?

5) Wat was het financiële kostenplaatje? De steun aan politionele interventies wordt door de dienst immers niet gratis aan de lokale politie geboden (wel aan de federale politie):

(a) Hoeveel keer werd steun verleend aan de federale politie?

(b) Hoeveel keer werd door lokale politie steun gevraagd? Hoe zit het met de regionale spreiding van de aanvragen/steun en wat is de gerelateerde kostprijs voor de lokale politie?

(c) Kan de minister meer duidelijkheid geven over de achterliggende reden waarom aan de lokale politie wel wordt gefactureerd en aan de federale niet?

(6) De dienst kan ook minnelijke en medicolegale expertises bijwonen als vertegenwoordigers van de Staat, of in beroep, ten gunste van een personeelslid van de federale politie: in hoeveel gevallen, sinds 2005, oefent zij jaarlijks die functie uit?

(7) Tot slot verleent de dienst ook technische en geneeskundige steun ten gunste van de voogdijministeries en van het Disaster Victim Identification-team (DVI) : kan de minister mij ook meedelen hoeveel keer de steun werd geleverd voor de ministeries en DVI?

Antwoord ontvangen op 4 februari 2013 :

Vraag 1 

In onderstaande tabel werd het aantal medische steunopdrachten die verricht werden door de medische dienst van de federale politie (DSDM) opgenomen : 

Jaar

Aantal interventies

2007

298

2008

345

2009

290

2010

329

2011

306

Daar de organisatie van politieopdrachten waarvoor medische steun wordt gevraagd niet steeds territoriaal gebonden is en dus vaak arrondissement- of provincieoverschrijdend is, kan het antwoord op de vraag niet verder worden uitgesplitst. 

Het initiatief tot een medische interventie gaat steeds uit van een politiedienst die in functie van de risicoanalyse een beroep doet op DSDM. 

De medische steun werd door de organiserende politiediensten gevraagd omdat het risico op een (ernstig) lichamelijk letsel voor de deelnemende politiemensen als reëel werd ingeschat door de betrokken politiediensten. 

Mogelijk gebruik van wapens en/of explosieven werd niet uitgesloten. In geen geval werd DSDM geconfronteerd met een chemisch, nucleair, biologisch of radiologisch risico. 

Het aantal medische steunopdrachten (huiszoekingen, banditisme, gijzelingen) op vraag van de Speciale Eenheden van de Federale Politie (CGSU) bedraagt : 

Jaar

Aantal interventies

2007

13 (waarvan 6 in het raam van een huiszoeking)

2008

19 (waarvan 5 in het raam van een huiszoeking)

2009

14 (waarvan 8 in het raam van een huiszoeking)

2010

10 (waarvan 6 in het raam van een huiszoeking)

2011

10 (waarvan 4 in het raam van een huiszoeking)

Vragen 2 en 3 

Op de in uw vraag bedoelde steunaanvragen, is de medische ploeg standaard samengesteld uit 2 paramedici (opgeleide ambulanciers of paramedisch personeel) en een geneesheer. De medische steun aan CGSU (of, op aanvraag, aan andere diensten) gebeurt met anonieme medische voertuigen (ambulances, snelle interventiewagens). 

In het geval de noodzaak voor de medische steun voorzienbaar is (bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden, massamanifestaties, en dergelijke), wordt de samenstelling ervan beoordeeld in functie van het risico, waarbij een cascadesysteem van beschikbaarheid van bijkomende medische ploegen op het terrein kan worden voorzien. 

De organisatie van de medische steun binnen DSDM is zodanig georganiseerd dat er steeds medische ploegen inzetbaar zijn, enerzijds voor “geprogrammeerde” steun en anderzijds voor hoogdringende steun waarvoor een permanentie wordt georganiseerd. 

Vraag 4 

De dienst is als volgt samengesteld:[2] 

Alle verpleegkundigen en ambulanciers bezitten het brevet dringende medische hulpverlening of volgen de desbetreffende opleiding hiertoe. 

Vraag 5 

De medische steun in het raam van de politieopdrachten wordt verstrekt door de medische dienst van de federale politie. Dienvolgens wordt die steun enkel gefactureerd aan de lokale politie. Dit op grond van artikel 115, §9, van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP), waarin bepaald wordt dat de steunopdrachten die de federale politie aan de lokale politie op aanvraag levert en waarvan de lasten niet door de algemene uitgavenbegroting wordt gedragen, tegen betaling wordt verricht.  

Concreet werd dit geregeld op basis van afzonderlijke overeenkomsten die tussen bepaalde lokale politiekorpsen en de federale politie werden afgesloten. 

Vraag 6 

Hierbij kan u een overzicht terugvinden van het jaarlijks aantal gevallen waarbij de medische dienst tussenkomt in minnelijke en medicolegale expertises : 

2005 : 26

2006 : 24

2007 : 40

2008 : 40

2009 : 50

2010 : 51

2011 : 50

2012 : 37 (tot juli 2012) 

Vraag 7 

De steun aan de voogdijministers betreft in eerste instantie het domein van de medische expertises ten laste van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, medische uitdrijvingen en medische steun bij repatriëringen van veroordeelde personen. 

De binnenlandse steun aan het DVI valt binnen de normale activiteiten van het personeel DSDM. Er werden 3 gevallen geteld. 

De buitenlandse steun aan het DVI bestaat uit : 

[1] N : néerlandophones – F : francophones

[2] N : Nederlandstaligen – F : Franstaligen