Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5473

van Inge Faes (N-VA) d.d. 2 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Opsporingsonderzoek - Directie van de speciale eenheden (CGSU) - Werking - Ondersteuningsopdrachten

politie
huiszoeking
gerechtelijk onderzoek
gerechtskosten
getuigenbescherming
slachtoffer

Chronologie

2/2/2012Verzending vraag
22/3/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5473 d.d. 2 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De CGSU (Directie van de Speciale Eenheden) voert gespecialiseerde ondersteuningsopdrachten uit voor de federale en lokale politie, alsook voor externe diensten en overheden. Zo verzekert de CGSU onder meer de uitvoering van bijzondere opsporingsmethoden zoals observatie en infiltratie, inkijkoperaties en direct afluisteren, bijzondere opdrachten van bewaking, bescherming en interventie, …

Ten einde de werking van het CGSU op dit vlak te kaderen in het opsporingsonderzoek en zijn actoren, had ik graag antwoord op volgende vragen:

1) Hoeveel keer per jaar, sinds 2005, verleent de CGSU bijstand bij de uitvoering van bijzondere huiszoekingen, op heimelijke als op niet heimelijke manier? Graag een regionale opsplitsing.

2) Zijn er onder hun prestaties welke uiteindelijk worden aangerekend als gerechtskost? Zo ja, over welk bedrag gaat het dan jaarlijks en wat is de aard van de aangerekende prestaties?

3) De CGSU voert ook gespecialiseerde ondersteuningsopdrachten uit voor de federale en de lokale politie, alsook voor externe diensten en overheden. Kan er een overzicht gegeven worden van wat deze inhouden, en aan welke diensten en overheden deze ondersteuning werd geleverd?

4) Hoe veel keer wordt er jaarlijks het DVI gevat door het CGSU, en dit sinds 2005? Is het mogelijk deze cijfers regionaal te kaderen?

5) Hoeveel keer diende het CGSU tussen te komen om een bijzondere beschermingsmaatregel te bieden in het raam van getuigenbescherming (jaarlijks sinds 2005)?

6) Wat is het jaarlijkse budget van de CGSU, dit sinds 2005? Graag deze cijfers verder onderverdeeld in: personeelskosten, werkingskosten en investeringen.

Antwoord ontvangen op 22 maart 2012 :

1. Hoeveel keer per jaar, sinds 2005, verleent de CGSU bijstand bij de uitvoering van bijzondere huiszoekingen, op heimelijke als op niet heimelijke manier? Graag een regionale opsplitsing.

In de hierbij gevoegde tabel kan u een overzicht vinden van het aantal versterkte huiszoekingen die werden uitgevoerd door eenheden van CGSU tussen 2006 en 2010. Deze huiszoekingen gebeurden in ondersteuning van onderzoekseenheden van de lokale en federale politie wanneer de te arresteren personen vuurwapengevaarlijk waren.

De interventie-eenheid werd hoofdzakelijk ingezet voor zoekingen in de provincie Brabant, POSA 1 en 2 voor zoekingen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg en de POSA 3 en 4 voor zoekingen in de provincies Henegouwen, Namen, Luik en Luxemburg.

 

2006

2007

2008

2009

2010

Interventie

39

33

39

49

55

POSA 1

45

48

35

40

35

POSA 2

62

39

51

60

31

POSA 3

20

26

23

26

37

POSA 4

20

26

27

21

18

TOTAAL

145

172

175

196

176

2. Zijn er onder hun prestaties welke uiteindelijk worden aangerekend als gerechtskost? Zo ja, over welk bedrag gaat het dan jaarlijks en wat is de aard van de aangerekende prestaties?

Er zijn geen prestaties die worden aangerekend als gerechtskosten.

3. De CGSU voert ook gespecialiseerde ondersteuningsopdrachten uit voor de federale en de lokale politie, alsook voor externe diensten en overheden. Kan er een overzicht gegeven worden van wat deze inhouden, en aan welke diensten en overheden deze ondersteuning werd geleverd?

De opdrachten die door CGSU worden uitgevoerd zijn:

- in het kader van de Wet op de Bijzondere Opsporingsmethoden en andere onderzoeksmethoden – een gedetaillerde omschrijving van deze opdrachten kan u terug vinden in deze wet:

o observatie – defensief, offensief en technisch

o infiltratie

o inkijk

o direct afluisteren

o uitgestelde tussenkomst

- Andere opdrachten met een gerechtelijke finaliteit:

o Gijzeling

o Fort-Chabrol – persoon die zich verschanst

o Afpersing

o Ontvoering

o Versterkte huiszoeking

o Onderhandelen

o Duikers

o Explosievenhondengeleiders – opsporen van explosieven en wapens

o DVI

o Getuigenbescherming

o CTIF – Centrale Technische Interceptie Faciliteiten – leveren van de technische ondersteuning voor de interceptie van communicaties

- Opdrachten met een bestuurlijke finaliteit:

o Overbrenging van gevaarlijke gevangenen in geval van een hoog ontsnappingsrisico

o VIP – bescherming van bedreigde personen

o Zoekingen explosievenhonden

Al deze opdrachten worden uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de bevoegde gerechtelijke en bestuurlijke overheden. De steun wordt geleverd aan alle diensten van de lokale en de federale politie, het Comité P, de Algemene Inspectie van de politie, de veiligheid van de staat en de militaire inlichtingen en veiligheidsdienst. In sommige gevallen kan er ook steun worden verleend aan buitenlandse politiediensten.

De verdeling voor wat de steun aan de geïntegreerde politie betreft, is als volgt: 30 % ten voordele van de lokale politie en 70 % ten voordele van de federale politie.

4. Hoeveel keer wordt er jaarlijks het DVI gevat door het CGSU, en dit sinds 2005? Is het mogelijk deze cijfers regionaal te kaderen?

Het DVI wordt jaarlijks gemiddeld 25 keer ingezet voor necrosearch operaties en 150 keer voor identificatieopdrachten. Er zijn geen gedetailleerde cijfers beschikbaar. De meeste inzetten gebeuren in Brussel, Luik en Antwerpen.

5.

2006

2007

2008

2009

2010

27

28

19

10

19

6.

Het is niet mogelijk een overzicht van de personeelskost te geven.