Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5448

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 1 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Diensten van algemeen belang - Definitie - Activiteiten ziekenfondsen - Erkenning in de Belgische wetgeving

dienst van algemeen belang
subsidiariteitsbeginsel
ziekteverzekering

Chronologie

1/2/2012Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-5448 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het Europees Parlement heeft op 16 april 2004 een resolutie aangenomen over het Groenboek over diensten van algemeen belang (COM(2003) 270-2003/2152 (INI) om sommige diensten van algemeen belang, met name gezondheid, onderwijs, sociale huisvesting, uit te sluiten van de werkingssfeer van de mededinging.

De definitie van een dienst van algemeen belang kan evenwel op verschillende manieren worden geďnterpreteerd. De Europese Unie heeft nochtans bepaalde beginselen geformuleerd die gemeenschappelijk zijn voor alle lidstaten zoals : universaliteit en gelijkgerechtigde toegang, continuďteit, veiligheid, aanpassingsvermogen, kwaliteit van het werk, efficiëntie, billijke tarieven, transparantie, sociale rechtvaardigheid, gebruikers-, consumenten- en milieubescherming, en participatie van de burgers..

De diensten van algemeen belang zijn dus als volgt gedefinieerd : “al dan niet verhandelbare activiteiten welke door de overheid als van algemeen belang worden beschouwd en waarvoor derhalve specifieke verplichtingen inzake openbare dienstverlening gelden”

Voor het subsidiariteitsbeginsel moet elke lidstaat bepalen wat hij verstaat onder diensten van algemeen economisch belang, of meer bepaald onder sociale diensten van algemeen belang.

Sommige ziekenfondsen vragen dus om de activiteiten die ze uitoefenen in de Belgische wetgeving betreffende de ziekenfondsen op te nemen als diensten van algemeen belang. Ze zijn van oordeel dat die wettelijke basis hen een Europese waarborg biedt om hun taken van algemeen belang te blijven uitoefenen en uit te breiden.

Zal die vraag van de ziekenfondsen worden omgezet in de Belgische wetgeving? Zo ja, welke activiteiten zouden ervan worden uitgesloten?