Buitenland - Gijzelingsoperaties - Bevrijden van gijzelaars - Belgisch leger - Speciale eenheden - Opleiding - Samenwerkingsakkoorden
vrijheidsberoving
piraterij
strijdkrachten in het buitenland
terrorisme
27/1/2012 | Verzending vraag |
28/2/2012 | Antwoord |
Op woensdag 25 januari 2012 bevrijdde Amerikaanse speciale eenheden twee hulpverleners in Somalië, ontvoerd door een gewapende bende in oktober 2011.
Het Franse leger heeft de afgelopen jaren ook al enkele gelijkaardige (maar niet altijd geheel succesvolle) acties ondernomen tegen Somalische piraten.
Deze vraag spreekt zich niet uit over de opportuniteit van zulke operaties, maar peilt naar de mogelijkheden ervan:
1) Beschikt het Belgische leger over eenheden die gelijkaardige reddingsacties in het buitenland kunnen uitvoeren? Krijgen zij ook specifieke training voor zulke situaties? Heeft België de logistieke middelen (eventueel met hulp van bondgenoten) voor dergelijke operaties?
2) Kan België beroep doen op de diensten van beter geëquipeerde en gespecialiseerde bondgenoten om zulke operaties op onze vraag uit te voeren?
3) Zijn er richtlijnen en/of operationele plannen voorhanden binnen Defensie voor gijzelingsoperaties in het buitenland (bijvoorbeeld van onze ambassades)?
4) Bestaan er richtlijnen met betrekking tot de opportuniteit van zulke operatie? Waarop baseert België zijn beleid met betrekking tot het onderhandelen met terroristen, verzetgroepen, bandieten, etc…? Kan de geachte minister deze richtlijnen, indicatoren en besluitvormingssystemen bezorgen?
Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.
1. Het Belgisch leger beschikt over een eenheid die gelijkaardige reddingsacties kan uitvoeren. Die eenheid krijgt specifieke training voor het uitvoeren van soortgelijke operaties. België beschikt over de logistieke middelen om dergelijke operaties autonoom uit te voeren, evenwel afhankelijk van onder andere de omvang, de locatie en de gebruikte tactische methodes. Zo nodig kan, afhankelijk van de situatie, beroep worden gedaan op de hulp van bondgenoten.
2. Er kan worden gevraagd aan bevriende naties om dergelijke operaties uit te voeren, doch de verantwoordelijkheid voor Belgische onderdanen blijft steeds een Belgische verantwoordelijkheid. In principe is in de eerste plaats de natie op wiens grondgebied het incident plaatsvindt bij dergelijke actie betrokken. Beroep doen op derde naties is veelal uitgesloten, omdat die vaak erg terughoudend zijn wanneer het gaat om het bevrijden van onderdanen van een andere natie, nog afgezien van alle andere politieke en juridische aspecten voortvloeiend uit het optreden van buitenlandse troepen op het grondgebied van een soevereine natie.
3. De procedures voor het uitvoeren van dit type operaties zijn gekend binnen de eenheid.
4. De beslissing over de opportuniteit van dergelijke operaties wordt door de regering, geval per geval, genomen op basis van diverse beoordelingsfactoren, onder andere het risico voor de gegijzelden, en pas nadat alle andere, geweldloze opties zijn uitgeput.