Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5384

van Bart Laeremans (Vlaams Belang) d.d. 27 januari 2012

aan de minister van Justitie

Assisenjurylid - Loon - Klein verlet - Verder uitbetalen van loon door werkgever

strafrechtspraak
niet-beroepsmagistraat
vergoedingen en onkosten
klein verlet
zelfstandig beroep

Chronologie

27/1/2012Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-5384 d.d. 27 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens het koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de gerechtskosten in strafzaken krijgen de juryleden bij de hoven van assisen een vergoeding uitbetaald voor iedere dag waarop zij zitting hebben gehad of de debatten hebben bijgewoond.

Tijdens de eerste vijf dagen van zitting of bijwoning van de debatten moet de werkgever het normale loon van de gezworene verder uitbetalen. De afwezigheid van de gezworene wordt immers beschouwd als klein verlet. Vanaf de zesde dag wordt, volgens het koninklijk besluit, aan de werkgever die het normale loon verder doorbetaalt, een vergoeding gegeven gelijk aan de dagelijkse brutobezoldiging, vermeerderd met de sociale zekerheidsbijdragen, vakantiegeld en eindejaarspremie.

Het is niet duidelijk of de werkgever verplicht is om, na deze vijf dagen, verder het loon van de werknemer uit te betalen. Zo interpreteert Groep S het als volgt: "Duurt het proces langer dan 5 dagen en de werkgever beslist het loon te blijven uitbetalen, dan krijgt hij van de FOD Justitie een vergoeding… De werkgever heeft er dus geen belang bij het loon te weigeren, want hij zal door de FOD volledig worden terugbetaald."

Gezworenen die zelfstandig zijn, worden na de vijfde dag door de FOD Justitie vergoed a rato 1/220ste van het laatste netto jaarlijkse beroepsinkomen. Dit maakt dat zelfstandigen de eerste vijf dagen niet kunnen rekenen op een inkomen, een zoveelste ongelijkheid tussen werknemers en zelfstandigen.

1) Kan een werkgever - zelfs al maakt hij geen formeel bezwaar tegen het zetelen - het loon van een werknemer weigeren uit te betalen voor de duur waarop zijn werknemer langer dan vijf dagen niet aanwezig is op het werk wegens het zetelen in een assisenjury?

2) Is de minister het eens met de vaststelling dat, wanneer zij worden aangesteld als jurylid in assisen, zelfstandigen ongelijk worden behandeld ten opzichte van werknemers? Is zij van plan de bepalingen hierover te herzien?