Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5345

van Inge Faes (N-VA) d.d. 23 januari 2012

aan de minister van Justitie

Raad van State - Administratieve rechtbanken - Gevangenissen

strafgevangenis
Regie der Gebouwen
administratieve rechtspraak

Chronologie

23/1/2012Verzending vraag
25/6/2013Antwoord

Vraag nr. 5-5345 d.d. 23 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 12 mei 2011 stelde ik een vraag aan uw voorganger op Justitie betreffende een aantal bouwprojecten van de overheid die door een beslissing van de Raad van State werden stilgelegd. Concreet ging het over de tramwerken in Deurne-Wijnegem en een zaak rond de stadsvernieuwing in Lommel, die door een klacht van een burger door de Raad van State werden stilgelegd. Ook de bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde werd vertraagd door een uitspraak van de Raad van State.

Ik vroeg hem in deze vraag naar zijn visie op deze problematiek en hoe hij in de toekomst het algemeen belang bij grote bouwwerken zou kunnen laten primeren, zonder hierbij de rechten van de individuele burgers al te veel te beperken.

In zijn antwoord pleitte uw voorganger voor een meer flexibele rechtspraak van de Raad van State, dit zou bewerkstelligt moeten worden door de Raad van State toe te laten een afweging te maken. De uispraak van de Raad van State zou op deze manier beter aansluiten bij de realiteit en geen alles-of-niets-oplossing zijn. Op lange termijn pleitte minister De Clerck voor de oprichting van administratieve rechtbanken waar de burgers die door bepaalde maatregelen van de overheid benadeeld worden recht kunnen bekomen. De Raad van State zou dan als beroepsinstantie voor deze rechtbanken fungeren.

Mevrouw de minister, tijdens uw vorige functie als minister van Binnenlandse, had u de voogdij over de Raad van State en was u ook voorstander van een modernisering van deze Raad.

Graag had ik van u dan ook een antwoord op volgende vragen:

1) Wat de stand van zaken is betreffende de bouw van de nieuwe gevangenissen in Dendermonde en Beveren, zijn in deze dossiers al maatregelen genomen?

2) Wat is uw visie over de toekomst van de Raad van State, is hierover al overleg gepleegd met uw collega van Binnenlandse Zaken?

3) Hoe staat u tegenover de lange termijn visie van uw voorganger om administratieve rechtbanken op te richten?

Antwoord ontvangen op 25 juni 2013 :

1) Ik verwijs hiervoor naar mijn collega de Staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en Staatssecretaris voor de Regie der gebouwen en Duurzame Ontwikkeling, toegevoegd aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken. 

2) Ik verwijs u naar het ontwerp van wet tot hervorming van de Raad van State dat tegemoet komt aan de bekommernissen en de visie die ik als minister van Binnenlandse Zaken had.  

3) Wat betreft uw 3de vraag, kan ik u melden dat dit niet onmiddellijk een bevoegdheid van Justitie is. Een administratief rechtscollege wordt immers opgericht bij de materieel bevoegde administratie. In dat kader wijs ik erop dat het Vlaams Gewest ook al het administratief rechtscollege “Raad voor vergunningsbetwistingen” heeft opgericht vanuit hun materiële bevoegdheid voor ruimtelijke ordening.