Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5342

van Inge Faes (N-VA) d.d. 23 januari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Naam of voornaam - Naamsverandering - Cijfers - Redenen

achternaam

Chronologie

23/1/2012Verzending vraag
23/4/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5342 d.d. 23 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België heeft een persoon de mogelijkheid om van naam en / of voornaam te veranderen wanneer aan bepaalde strikte voorwaarden is voldaan. Die voorwaarden zijn vastgelegd in de wet. Wanneer men aan die voorwaarden voldoet, mag men de procedure tot naamsverandering opstarten. Uitsluitend personen van Belgische nationaliteit, vluchtelingen van de Verenigde Naties en staatlozen kunnen een procedure tot naamsverandering indienen. Bij de indiening van het verzoek moet een van deze hoedanigheden kunnen worden aangetoond. Het onderwerp van het verzoek, te weten de gewenste nauwkeurige wijziging van de naam en de ernstige redenen die het verzoek ondersteunen, moeten duidelijk uitgedrukt en gestaafd worden.

In sommige gevallen wordt het verzoek aan de gerechtelijke overheden overgemaakt, die dan via de plaatselijke politie de voor het onderzoek nuttige inlichtingen verzamelen. Tijdens dit onderzoek worden de bij de gevraagde naamsverandering betrokken personen gehoord om hun mening over de procedure tot naamsverandering te kennen. Die inlichtingen worden verzameld bij wijze van advies en zijn voor de minister in het kader van zijn beslissing geenszins bindend. Deze laatste beslist of het koninklijk besluit waarin de naamsverandering wordt toegestaan, aan de Koning ter ondertekening wordt voorgelegd, rekening houdend met het beginsel dat de naamsverandering de uitzondering moet blijven.

De procedure voor het veranderen van de voornaam, stemt grotendeels overeen met de procedure tot naamsverandering, maar er zijn minder formaliteiten.

Graag had ik een antwoord gekregen op volgende vragen, teneinde de problematiek rond de naamsverandering beter in kaart te kunnen brengen:

1) Hoeveel aanvragen tot naamsverandering waren er in 2011?

2) Hoeveel aanvragen tot voornaamsverandering waren er in 2011?

3) Wat is het aandeel van mannen en vrouwen in bovenstaande aanvragen?

4) Wat zijn de voornaamste redenen voor deze aanvragen, zowel voor de verandering van de naam als van de voornaam?

5) Hoeveel van deze aanvragen tot naamsverandering, zowel van de voornaam als de naam, werden ingewilligd, dan wel geweigerd?

6) Hoeveel aanvragen tot het verkrijgen van een dubbele naam zijn er binnengekomen en toegestaan? Voor deze laatste categorie, graag de cijfers vanaf 2008.

Antwoord ontvangen op 23 april 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

De procedure van naamswijziging valt onder de exclusieve bevoegdheid van mijn collega, mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Justitie.

Het Rijksregister neemt in het informatietype (IT 013) alle wijzigingen op (verbeteringen, rechtzettingen…): De naamswijziging gebeurt na een koninklijk besluit, een ministerieel besluit, een arrest, een vonnis of de voorlegging van een officieel document.

Analoge wijzigingen kunnen eveneens voorkomen voor adellijke titels.

Het Rijksregister neemt de naamsveranderingen dus pas op na de procedure die vastgelegd wordt bij de wet van 15 mei 1987 betreffende de namen en voornamen, meer bepaald in hoofdstuk II ervan. Artikel 5 van deze wet bepaalt met name dat in het Belgisch Staatsblad melding gemaakt wordt van een koninklijk besluit (voor de naam) of een ministerieel besluit (voor de voornaam) waarbij een naamsverandering wordt toegestaan. Bovendien wordt in artikel 8 van dezelfde wet bepaald dat de ambtenaar van de burgerlijke stand het beschikkende gedeelte van dat besluit in zijn registers overschrijft. Het is pas in dit stadium dat de informatie betreffende de verandering van de naam of voornaam opgenomen wordt in het Rijksregister.

Daarom kunnen enkel de volgende cijfers meegedeeld worden. Ter vergelijking worden eveneens de cijfers van het jaar 2010 gegeven.

Voor het jaar 2011 werden 7 370 veranderingen van naam of voornaam geregistreerd voor de mannen (8 923 in 2010) en 7 647 voor vrouwen (9 617 in 2010).