Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5334

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 januari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het kadaster voor medische beroepen

dokter
algemene geneeskunde
beroep in de gezondheidszorg
gegevensbank
toegang tot het beroepsleven
paramedisch beroep

Chronologie

19/1/2012Verzending vraag
11/3/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1660

Vraag nr. 5-5334 d.d. 19 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Mijn laatste vraag om uitleg (5-1675) rond het kadaster voor medische beroepen dateert van 7 maart 2011. Daarin peilde ik naar de stand van zaken en de operationaliteit van het kadaster van medische beroepen. Ook vroeg ik naar de onderzoeken die zouden worden uitgevoerd bij huisartsen en specialisten, teneinde het kadaster te verschaffen met die gegevens die nodig zijn om advies rond quota te formuleren. Hiernaast is het ook noodzakelijk dat de kinesitherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen, enz. in kaart worden gebracht.

In antwoord op mijn vraag wist de minister me te vertellen dat het kadaster ten behoeve van de taken van de dienst volledig operationeel is. Wat betreft de communicatie met de medische beroepen en zeker wat betreft de planning van het medisch aanbod, lijdt het kadaster echter nog aan heel wat tekortkomingen. Ook beloofde de minister, om ter aanvulling van de reeds uitgevoerde onderzoeken bij huisartsen en specialisten, een extra aselecte steekproef van 2000 artsen in de interne geneeskunde en verwante specialisaties (pneumologen, gastro-enterologen, cardiologen, reumatologen en oncologen).

Intussen zijn we enkele maanden verder en had ik graag een stand van zaken gekregen inzake de ontwikkeling van het kadaster van de medische beroepen.

Wat waren de resultaten van de aselecte steekproef bij de 2000 artsen in de interne geneeskunde en verwante specialisaties?

Welke gezondheidsberoepen zijn intussen in het kadaster geïntegreerd? Plant de minister om nog bijkomende gezondheidsberoepen te integreren? Zo ja, de welke en wanneer? Zo niet, waarom niet?

De minister besloot eind 2009 een nieuwe methodiek te hanteren inzake de planning van het medisch aanbod, planKAD. Deze methodiek werd allereerst op de beroepsgroep van verpleegkundigen toegepast, de kinesitherapeuten zouden de volgende beroepsgroep worden waarop deze methodiek zou toegepast worden. Is dit reeds gebeurd? Wat waren de resultaten? Is planKAD intussen ook al toegepast op andere beroepsgroepen? Vindt de minister de tot op heden gebruikte methodes voor de planning van het medisch aanbod van artsen en tandartsen, m.a.w. het huidige operationele kadaster, ad hoc vragen aan het RIZIV, nog steeds voldoende? Wanneer wordt een nieuw kadaster voor hen operationeel?

Antwoord ontvangen op 11 maart 2013 :

In antwoord op uw eerste vraag met betrekking tot het onderzoek gericht op de beroepsgroep van de geneesheren-specialisten inwendige geneeskunde, de pneumologen, gastro-enterologen, cardiologen, reumatologen en oncologen is het eindrapport beschikbaar. U vindt het online op www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/documents/ie2image/19078269.pdf. 

Momenteel worden de artsen, tandartsen, zorgkundigen, verplegers, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, apothekers, thans erkende paramedici en ambulanciers-hulpverleners in dat kadaster geïntegreerd. De weinige gezondheidszorgprofessionals die nog ontbreken zullen er binnenkort ook in geïntegreerd worden. 

De verpleegkundigen vormen de eerste beroepsgroep waarvoor die nieuwe gegevenskoppelingsmethodiek (PlanKAD) werd gebruikt (PlanKAD Verpleegkundigen). Voor die groep is de meerwaarde het grootst gebleken. De eerste resultaten met betrekking tot deze groep werden al in de Planningscommissie voorgesteld, tot groot genoegen van de vertegenwoordigers van de verpleegkundigen in de Planningscommissie. Deze innoverende methodologie wordt op de kinesitherapeuten toegepast (PlanKAD Kinesitherapeuten).  

De definitieve resultaten van die twee studies zullen binnenkort beschikbaar zijn. 

Ik ben van plan om dat op alle gezondheidszorgberoepen toe te passen. De artsen – huisartsen en specialisten - en daarna de tandartsen zullen de volgende doelgroepen zijn. 

Maar ik ben het met u eens dat we over een permanent activiteitenkadaster van de gezondheidszorgwerkers moeten beschikken, zodat we een zeer nauwkeurig zicht hebben op het arbeidsaanbod van de gezondheidszorgwerkers en we een echte planning en niet gewoon een numerus clausus kunnen opstellen. 

Daarom heeft de ministerraad op mijn verzoek op 22 juni 2012 beslist dat het, voornamelijk voor de planning van het gezondheidszorgaanbod, bijzonder nuttig zou zijn om de gegevens van het kadaster van de gezondheidszorgwerkers met die van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) permanent te kruisen en om elk initiatief in die zin te ondersteunen. 

Ik zal binnenkort een initiatief in dat verband indienen, en ik zal u zeker van het verdere verloop van dat project op de hoogte houden.