Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5324

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 januari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het hadrontherapiecentrum en andere initiatieven van het nationaal kankerplan

kanker
kosten voor gezondheidszorg
dokter
voorkoming van ziekten

Chronologie

19/1/2012Verzending vraag
19/1/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1608

Vraag nr. 5-5324 d.d. 19 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herneemt vorige vraag om uitleg 5-57 over de nieuwe initiatieven inzake het nationaal kankerplan, waarbij ik inging op het gratis motiveringsgesprek voor pas gediagnosticeerde kankerpatiënten, het multidisciplinair oncologisch consult en op de mogelijke uitbouw van een hadrontherapiecentrum in ons land.

Wat betreft de uitbouw van een hadrontherapiecentrum in ons land, meldde de minister dat zij de adviezen van de werkgroep en het verslag van de FOD over dit dossier wou afwachten alvorens een beslissing te nemen. Welke advies gaf de werkgroep? Hoe luidde de conclusie van het verslag van de FOD? Is de minister nog steeds van mening dat een dergelijke dure investering, die haar nut nog niet heeft bewezen, verdedigbaar is in deze tijden van budgettaire schaarste?

Wat betreft het gratis motiveringsgesprek voor pas gediagnosticeerde kankerpatiënten, had ik graag geweten of de huisarts effectief betrokken wordt bij het consult of dat de huisarts enkel een verslag krijgt van het consult waaraan hij geen persoonlijke bijdrage leverde? Indien de huisarts betrokken wordt bij het consult, op welke manier gebeurt dit dan concreet? Indien de huisarts niet actief betrokken wordt, wat gebeurt er dan als een patiënt zowel zijn huisarts als een specialist raadpleegt? Worden beide consultaties dan terugbetaald?

Antwoord ontvangen op 19 januari 2012 :

Zoals ik al meermaals heb gezegd, ben ik overtuigd van de voordelen van de hadrontherapie en van een dergelijk centrum in ons land. Voor alle duidelijkheid: De maatregel uit het Kankerplan waarnaar u verwijst betreft een haalbaarheidsstudie over de oprichting van een hadrontherapiecentrum. We moeten in de eerste plaats de haalbaarheid en de meerwaarde van de oprichting van een dergelijk centrum in België onderzoeken, zowel met betrekking tot de doelgroep, de organisatie als de financiering.

De analyse door de Federale Overheidsdienst (FOD) betrof de nadere regels van het haalbaarheidsstudieproject dat het Belgian Hadron Therapy Centre project (BHTC) in samenwerking met het UZ Gent heeft uitgewerkt. Na deze analyse volgde de goedkeuring om vanaf juli 2011 met dit onderzoek van start te gaan. Men besliste dat het onderzoek, in een eerste fase, voornamelijk de wetenschappelijke bewijzen moet vinden die de ontwikkeling van een dergelijke techniek in België al of niet verantwoorden. Het gaat bijvoorbeeld over aandoeningen en het aantal patiënten voor wie een dergelijke therapie zou zijn aangewezen. Deze eerste fase zou uiterlijk tegen mei 2012 moeten zijn afgerond. Op basis van de uitslag van dat onderzoek zal men moeten beslissen of de tweede fase van de studie zinvol is, die in het bijzonder de organisatie en de financieringsbronnen van een centrum in België betreft.

De langdurige consultatie voor de mededeling van de kankerdiagnose wordt sinds 1 november 2010 terugbetaald. Deze lange duur consultatie gebeurt na een multidisciplinaire oncologische consultatie (MOC) onder gezondheidszorgwerkers en wil tijdens een afzonderlijk overleg met de patiënt de diagnose, de voorgestelde bijkomende onderzoeken, het behandelingsplan en de verdere follow-up toelichten en bespreken.

De behandelende huisarts en/of de bij de MOC aanwezige behandelende specialist kan deze consultatie maar één keer en slechts na een eerste MOC aanrekenen.

Ik wil er op wijzen dat de huisartsen aan deze MOC's voor hun patiënten kunnen deelnemen en in dat verband een honorarium kunnen genieten. De huisartsen en de betrokken ziekenhuizen regelen dat onder elkaar.

Om de huisartsen aan te sporen aan de multidisciplinaire oncologische consultatie deel te nemen heeft het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) twee proefprojecten van videoconferentie en gegevensuitwisseling gefinancierd, die men nu aan het evalueren is.