Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5322

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 januari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De referentiebedragen voor de ziekenhuizen

ziekenhuis
kosten voor gezondheidszorg
ziekteverzekering

Chronologie

19/1/2012Verzending vraag
24/1/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1605

Vraag nr. 5-5322 d.d. 19 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de berekening 2011 van de referentiebedragen voor de ziekenhuizen van het dienstjaar 2008 heeft het RIZIV 30 ziekenhuizen geïdentificeerd die deze bedragen hadden overschreden voor een gemiddeld bedrag van 164.802 euro per ziekenhuis.

Het gaat om 5 Vlaamse, 6 Brusselse en 19 Waalse ziekenhuizen. De berekening van het RIZIV zijn echter geanonimiseerd waardoor het onmogelijk is om de identiteit van de betrokken ziekenhuizen te achterhalen.

Ik zie evenwel geen enkele reden waarom de namen niet worden vrijgegeven, vooral niet omdat uit de gegevens van het RIZIV blijkt dat steeds dezelfde ziekenhuizen de referentiebedragen overschrijden.

Ik vraag de minister dan ook om mij de namen te bezorgen van de ziekenhuizen die in 2008 de referentiebedragen overschreden.

Antwoord ontvangen op 24 januari 2012 :

De ziekenhuizen die de referentiebedragen hebben overschreden moeten die overschrijding aan de ziekteverzekering terugbetalen. Het systeem werkt als een forfaitarisering a posteriori, en bijgevolg vloeien de betrokken middelen naar de gemeenschap terug. Meer ten gronde: de referentiebedragen werden opgevat als een incentive om ongegronde medische praktijken te wijzigen en als een systeem om te responsabiliseren, en niet om te straffen. In die zin lijkt de geest van het ingevoerde systeem, dat de regering in deze legislatuur overigens wil verdiepen en ontwikkelen, niet verenigbaar met een bekendmaking van ziekenhuizen die bij deze terugbetaling betrokken zijn. 

Het lijkt mij nuttig om er aan te herinneren dat het wettelijk kader met betrekking tot het al of niet doorgeven van de namen van de ziekenhuizen die de referentiebedragen hebben overschreden oorspronkelijk, dat wil zeggen in 2002, inderdaad in een dergelijke bekendmaking voorzag. Maar dat was vóór het systeem werd verfijnd om het in de praktijk te kunnen uitvoeren. Artikel 56ter van de in 2008 gewijzigde ziekte- en invaliditeitsverzekering(ZIV)-wet verplicht noch organiseert langer de actieve bekendmaking, in tegenstelling tot de vorige wetgeving die bepaalde dat sommige overschrijdende ziekenhuizen op een internetsite van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) zouden worden bekendgemaakt.  

Er is dus geen wettelijke basis meer, noch wil, om deze actieve bekendmaking in de huidige regelgeving van de referentiebedragen te organiseren.  

Aangezien de huidige wetgeving geen andere communicatieregels bepaalt, behalve dat elk betrokken ziekenhuis daarover vrij beslist, bevat zij ook geen specifieke wettelijke basis meer voor een bekendmaking op aanvraag (passieve bekendmaking).  

Men moet zich bijgevolg op de meer algemene wetgeving beroepen, zoals de wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur. Indien u dat wilt, kunt u bij het bevoegde bestuur, hier het RIZIV, overeenkomstig die regelgeving een aanvraag indienen. 

Het is inderdaad niet aan mij om me in zijn naam uit te spreken, aangezien het RIZIV een rechtspersoonlijkheid heeft los van die van de Staat.