Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5170

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 januari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Antibiotica - Resistentie - CPE-bacterie - Hoge Gezondheidsraad - Aanbevelingen

antibioticum
infectieziekte
ziekte van het spijsverteringsstelsel
Hoge Gezondheidsraad

Chronologie

12/1/2012Verzending vraag
6/12/2013Herkwalificatie
10/1/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4407

Vraag nr. 5-5170 d.d. 12 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De webstek deredactie.be meldde op 10 januari 2012 het volgende: tijdens de eerste tien maanden van 2011 werden in drie ziekenhuizen epidemieën en in een twaalftal instellingen sporadische gevallen van CPE (Carbapenemase Producing Enterobacteriaceae) vastgesteld. De opkomst van de bacteriën is verontrustend, want de mogelijke behandelingen bij besmette patiënten zijn erg beperkt. Slechts weinig antibiotica zijn namelijk actief tegen CPE.

De Hoge Gezondheidsraad dringt dan ook aan op snelle en accurate maatregelen:

- systematische opsporen van risicopatiënten;

- besmette patiënten in een individuele kamer isoleren;

- ontwikkelen van een centraal registratiesysteem gecoördineerd door het nationaal referentiecentrum voor resistente enterobacteriën.

Experts werken binnen de Hoge Gezondheidsraad aan ook nationale aanbevelingen om de verspreiding van dergelijke bacteriën in Belgische ziekenhuizen doeltreffende te bestrijden.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe en wanneer zal de geachte minister de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad met betrekking tot de bestrijding van de CPE-bacterie concretiseren?

2) Wanneer zullen de aanbevelingen van de experts beschikbaar zijn en verspreid worden?

3) Op welk moment kan zij ons berichten dat de bestrijding van verspreiding van de CPE-bacterie optimaal zal georganiseerd zijn?

Antwoord ontvangen op 10 januari 2014 :

1) Een circulaire d.d. 13 januari 2012 bracht de directies, hoofdgeneesheren, ziekenhuishygiëneteams en antibiotherapiebeleidsgroepen van de acute ziekenhuizen op de hoogte van de publicatie van het advies “Maatregelen te nemen naar aanleiding van de toename van carbapenemase producerende enterobacteriën (CPE) in België” van de Hoge Gezondheidsraad.

2) Een werkgroep van de Hoge Gezondheidsraad werkt inderdaad aan een ander algemeen advies over de aanpak van “multidrug resistant organisms” (MDRO’s). Dit advies zal wel nog een hele tijd op zich laten wachten, maar het recent gepubliceerde advies volstaat ruimschoots om de specifieke problematiek van de CPE’s op adequate manier aan te pakken.

3) De maatregelen die op het niveau van de ziekenhuizen worden voorgesteld (met name de screening van risicopatiënten en de maatregelen die ten aanzien van besmette patiënten moeten genomen worden) zijn nu immers bij de directies en hoofdgeneesheren bekend en zullen ongetwijfeld door de ziekenhuishygiëneteams worden uitgevoerd. En wat de nationale surveillance van CPE betreft, deze werd al geactiveerd door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) en het nationale referentiecentrum (UCL de Mont Godinne). Dat toezicht laat ons toe om te zien hoe de situatie evolueert en de aanbevelingen overeenkomstig aan te passen. De volgende interministeriële conferentie zal de oprichting van een taskforce bespreken, die een nationaal plan ter bestrijding van de CPE zal moeten opstellen.

Op 30 september 2013 sloot de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid een protocolakkoord aangaande een nationaal actieplan “Multidrug Resistent Organisms”. Dit plan zet de krijtlijnen uit voor de verdere aanpak van microbiële resistentie en bundelt alle krachten om de efficiëntie van de te volgen acties te verhogen, voort te zetten en te consolideren, met als doel de preventie van een verdere verspreiding van MDRO’s en een daling van de incidentie van de besmettingen met MDRO.