Belgisch leger - Verjonging - Vrijwillige militaire inzet (EVMI) - Werving - Evaluatie - Plannen
krijgsmacht
militair personeel
aanwerving
28/12/2011 | Verzending vraag |
24/1/2012 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3614
De minister van Defensie streeft naar een kleiner en jonger Belgisch leger. Ondertussen werd het leger ontegensprekelijk kleiner, maar de verjonging verloopt duidelijk moeizamer. Zo startte de geachte minister een nieuw rekruteringskanaal, namelijk de vrijwillige militaire inzet of EVMI. Van de honderdvijfenvijftig voorziene plaatsen blijken er vandaag slechts zes vrijwilligers ook echt militairen geworden.
Hierover de volgende vragen:
1) Durft de geachte minister zijn EVMI evalueren als mislukt?
2) Hoe evalueert hij deze rekruteringsmethode ten gronde?
3) Hoeveel kostte EVMI tot op heden, alles inbegrepen?
4) Vindt de geachte minister het verantwoord dat dit systeem in stand wordt gehouden, gelet op de bijzonder lage effectiviteit ervan? Of voorziet hij bijsturingen die de effectiviteit ervan zullen verhogen? Zo ja, welke, wanneer en tegen welke prijs?
Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.
1. Een eerste evaluatie van de maatregel vrijwillige militaire inzet (EVMI) laat toe een bilan op te maken dat gematigd positief is, temeer daar de resultaten dienen bekeken te worden per personeelscategorie. Er dient rekening gehouden te worden met het feit dat de maatregel nieuw is en er dus nog kinderziekten aan verbonden zijn. Bovendien zal een correcte statistische uitbating van alle relevante gegevens slechts op een iets langere termijn mogelijk worden.
2. Deze bijkomende aanwervingsmogelijkheid is uiteraard onderhevig aan de klassieke moeilijkheden en beperkingen die gelden voor de werving bij Defensie. Daarbij komt dat in een aantal gevallen concurrentie optreedt tussen de diverse rekruteringsmogelijkheden, wat noodzaakt om de efficiëntie van de werving in zijn geheel te beschouwen. Heel concreet zijn daarom voor alle betrokken functionele domeinen de lessen getrokken en in detail uitgewerkt en reeds vertaald in aanpassingen en aanbevelingen voor de komende sessies.
3. Op datum van 31 oktober 2011 wordt de kost van de EVMI-maatregel over de periode 2010-2011 vastgelegd op ongeveer 173 000 euro.
4. Niets laat momenteel toe te besluiten dat de EVMI-maatregel een mislukking is en het systeem wordt derhalve in stand gehouden. Bovendien zal, in het kader van de invoering van de loopbaan van het type korte duur, het statuut van de EVMI worden geoptimaliseerd.