Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4928

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Landsverdediging

Drones - Onbemande verkenningsvliegtuigen - Belgisch leger - Inzet - Aankoop

krijgsmacht
militaire luchtvloot
gevechtsvliegtuig
drone

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
26/1/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3365

Vraag nr. 5-4928 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In zijn antwoord dd. 20 juli 2011, waarvoor mijn dank, op mijn vraag nr. 5-2405, bevestigt de geachte minister dat het Belgische leger beschikt over "onbemande en onbewapende verkenningsvliegtuigen die kunnen vliegen tot op middelmatige hoogte en met een grote autonomie".

Dit antwoord meldt eveneens de aankoop van drie dergelijke Drones in 1998 en dat er momenteel "dertien vliegtuigen" in het bezit van Defensie zijn.

Hierover de volgende vragen:

1) Wanneer en hoeveel drones kocht het Belgische leger aan sinds de beslissing in 1998 tot de aankoop van drie zulke toestellen met bijhorend grondmaterieel? Voor welke bedrag werden deze toestellen gekocht?

2) Momenteel beschikt Defensie over dertien drones, betekent dit aantal een verlies van een of meer van de aangekochte toestellen? Zo ja, hoeveel, wanneer, waardoor en met welk financieel verlies?

3) Hoeveel drones worden er momenteel ingezet in buitenlandse operaties? Over welke operaties gaat het hier?

4) Kan de geachte minister waarborgen dat alle drones van het Belgische leger onbewapend zijn en dus enkel voor verkenningsopdrachten kunnen worden ingezet?

Antwoord ontvangen op 26 januari 2012 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1. Met een akkoord van de ministerraad van 10 december 1998 heeft Defensie drie UAV (Unmanned Air Vehicle) systemen met elk zes onbemande vliegtuigen van het type B-Hunter aangekocht tegen een prijs van 52 421 526,30 euro, alsook van het aanverwante grondmaterieel voor de inwerkingstelling van deze vliegtuigen.

2. Defensie beschikt actueel over deertien onbemande vliegtuigen B-Hunter. Sinds de inwerkingstelling van het UAV-systeem deden er zich zes ongevallen voor, die hebben geleid tot de buiten gebruik stelling van vijf toestellen. Twee toestellen gingen verloren tijdens de landing (“hard landings”). Twee werden verloren tijdens de operatie van de Europese Unie in de Democratische Republiek Congo ter ondersteuning van de lokale verkiezingen (EUFOR): het eerste werd neergeschoten en het tweede kende een ongeval tijdens het opstijgen. Tot slot werden twee toestellen zwaar beschadigd ten gevolge de nood-parachutering toen de meteorologische omstandigheden geen normale landing meer toelieten.

Indien een theoretische, geactualiseerde restwaarde moest vooropgesteld worden, zou het verlies van vijf vliegtuigen 5,5 miljoen euro vertegenwoordigen.

3. Op dit moment worden er geen UAV-systemen ingezet in buitenlandse opdrachten.

4. UAV-vliegtuigen van de Belgische Defensie zijn niet bewapend, zij voeren dus enkel opdrachten uit ter verzameling van inlichtingen op basis van real-time beeldvorming en dit ter ondersteuning van de operaties.