Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4843

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Politiecolleges - Leden - Burgemeesters - Vergoedingen - Uitzonderingen

politiecollege
vertegenwoordiger van lokale of regionale autoriteit
vergoedingen en onkosten

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
25/7/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3369

Vraag nr. 5-4843 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent haalden de kostenvergoedingen die een burgemeester ontving omdat hij de vergaderingen van zijn politiecollege bijwoonde de media. Blijkbaar verbiedt onder andere de wet op de Geïntegreerde Politie (wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus) dat aan leden van de politiecolleges kostenvergoedingen worden uitbetaald. Kosten hieraan verbonden zouden in de lonen en andere vergoedingen voor onder andere de burgemeester vervat zijn en mogen niet extra worden ontvangen.

Los van deze casus hieromtrent de volgende vragen:

1) Bevestigt de geachte minister dat burgemeesters voor hun werkzaamheden in het politiecollege geen kostenvergoedingen mogen ontvangen?

2) Worden er op deze regel met betrekking tot. de politiecolleges soms uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld bij uitzonderlijke activiteiten of verplaatsingen of bijdragen? Zo ja, welke regels gelden hiervoor en hieromtrent?

3) Gelden deze regels ook voor de leden van de politieraden, waaronder de burgemeesters?

Antwoord ontvangen op 25 juli 2012 :

1) Conform het statuut dat van toepassing is op het mandaat van burgemeester en dat op dit punt homogeen is in de drie gewesten van het land, mogen de houders van deze functie geen enkele andere bezoldiging genieten dan hun loon voor de prestaties die ze in die hoedanigheid leveren. Aangezien het precies is omdat ze burgemeester zijn dat ze in het politiecollege zetelen, is de uitsluiting van elke “bijkomende” vergoeding hiervoor ook hier gepast.  

2) Net zoals de oorspronkelijke regel geen enkele uitzondering toestaat in het gemeenterecht, is de afgeleide toepassing ervan, voor de functies die vervuld worden binnen het politiecollege, absoluut. 

3) De wet op de geïntegreerde politie bepaalt, verwijzend naar de nieuwe gemeentewet, dat de leden van de politieraad presentiegeld kunnen krijgen. Aangezien de burgemeesters wettelijk van rechtswege leden van de politieraad zijn, opnieuw omwille van hun mandaat van burgemeester, is de voornoemde uitsluitingsregel ook van toepassing voor de functies die ze vervullen binnen de politieraad. De wet op de geïntegreerde politie zou op dit punt duidelijker kunnen worden door expliciet te bepalen dat de burgemeesters uitgesloten worden van de toekenning van presentiegeld.      

Als conclusie, heeft de burgemeester geen recht op welke vergoeding voor zijn activiteit in een politieraad of een politiecollege. Die stelling werd in maart 2011 door de Raad van State bevestigd.