Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4834

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Brussel - Europese wijk - Stroompanne - Veiligheid - Veiligheidsplannen

Hoofdstedelijk Gewest Brussels
elektriciteitsvoorziening

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
26/10/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3151

Vraag nr. 5-4834 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent viel een groot deel van Brussel, met daarin begrepen een belangrijk aantal gebouwen van de Europese Unie of daaraan gerelateerd, zonder elektriciteit. Een incident van één onderstation van het elektriciteitsnet veroorzaakte dit ingrijpende debacle. Het ongeval gebeurde om 14u, eerst om 16u15 werd de stroomtoevoer gedeeltelijk hersteld en de rest volgde later op de avond. De effecten van deze stroompanne waren indrukwekkend: evacuaties van duizenden mensen, verkeerschaos, enz.

Hierbij de volgende vragen.

1) Hoe verklaart de geachte minister de indrukwekkende kwetsbaarheid - zoals de effecten van dit recente incident bewijzen - van zo'n belangrijk stukje hoofdstad?

2) Bestaan er met betrekking tot zulke calamiteiten speciale veiligheidsplannen? Zo ja, welke en bewezen deze hun efficiëntie bij dit ongeval? Zo niet, waarom niet en denkt de minister dat er hier nood is aan meer planmatige interventies?

3) Werd dit ongeval geanalyseerd en de tussenkomsten geëvalueerd? Zo ja, tot welke conclusies leidde deze? Zo niet, vindt de minister deze casus niet voldoende veelbetekenend voor een grondige studie en een aanzet tot betere aanpak?

Antwoord ontvangen op 26 oktober 2012 :

1. Hoe verklaart de geachte minister de indrukwekkende kwetsbaarheid - zoals de effecten van dit recente incident bewijzen - van zo'n belangrijk stukje hoofdstad?

Op 19 november 2011 was er een ontploffing in de elektriciteitscabine Wiertzstraat met hevige rookontwikkeling en stroomonderbreking tot gevolg. In dit gebouw bevinden zich elektriciteitsposten van zowel Sibelga als Elia. Het is quasi zeker dat de brandhaard ontstond ter hoogte van de hulptransformator van de post Wiertz. Door de hevige rookontwikkeling was men om veiligheidsredenen genoodzaakt om de stroom van de verschillende aanwezige elektrische installaties, waaronder de back-up-systemen, af te snijden. Hierdoor kwamen een deel van de Europese Unie (EU)-instellingen en de ruime zone daar rond zonder elektriciteit te zitten gedurende een periode van 3 à 5 uur. In navolging van de uitgevoerde analyses naar de oorzaak van het incident, bestuderen Elia en Sibelga momenteel, onder meer in overleg met de Europese instellingen, verschillende pistes voor het verhogen van de redundantie van de elektriciteitsbevoorrading van de Europese wijk.

1. Bestaan er met betrekking tot zulke calamiteiten speciale veiligheids-plannen? Zo ja, welke en bewezen deze hun efficiëntie bij dit ongeval? Zo niet, waarom niet en denkt de minister dat er hier nood is aan meer planmatige interventies?

Tussen het federaal Crisiscentrum en de hoogspanningsnetbeheerder Elia bestaan er specifieke notificatieprocedures. Aangezien het een incident betrof op het niveau van de distributienetbeheerder, werd geen gebruik gemaakt van deze notificatieprocedures.

Momenteel wordt onder coördinatie van het Crisiscentrum en met het geheel van alle actoren die betrokken zijn door deze problematiek gewerkt aan de redactie van een Nationaal Noodplan "Elektriciteitspanne”. Ten behoeve van de lokale overheden dient dit project tevens te resulteren in de publicatie van een aantal aanbevelingen en richtlijnen voor het voorbereiden op en het beheer van een elektriciteitspanne op lokaal niveau. Deze initiatieven van het federaal Crisiscentrum dienen aldus op zowel het lokaal als het federaal niveau te leiden tot een verhoogde capaciteit om om te gaan met incidenten zoals de elektriciteitspanne van 19 september.

3. Werd dit ongeval geanalyseerd en de tussenkomsten geëvalueerd? Zo ja, tot welke conclusies leidde deze? Zo niet, vindt de minister deze casus niet voldoende veelbetekenend voor een grondige studie en een aanzet tot betere aanpak?

Dit type voorval dient al onze aandacht te genieten en ik ben hier bijzonder aandachtig voor. Op dit ogenblik wordt de analyse van het voorval door de netwerkbeheer gevoerd. Die betreft met name de oorsprong van het probleem. De resultaten zullen een ruimere evaluatie toelaten die in een tweede fase zal worden verwezenlijkt met het geheel van de partners om de aandachtspunten te identificeren en de verbeteringspistes te ontwaren.