Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-483

van Richard Miller (MR) d.d. 3 december 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Ongelijkheid in gezondheid - Voortbestaan - Rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) - Maatregelen om de ongelijkheid aan te pakken - Doelstellingen - Samenwerking met andere regeringen

sociaal achtergestelde groep
sociale ongelijkheid
volksgezondheid
Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
verslag

Chronologie

3/12/2010Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-483 d.d. 3 december 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) trok opnieuw aan de alarmbel om de ongelijkheid in gezondheid aan te klagen en betreurt de afwezigheid van een echt plan om die ongelijkheid te bestrijden.

Volgens dit instituut bestaan er in ons land grote en onaanvaardbare sociaaleconomische ongelijkheden. Alleen een algemene strategie met concrete acties op alle beleidsniveaus kan de ongelijkheid wegwerken. Deze oproep dateert al van drie jaar geleden.

Ik zal het rapport van het WIV hier niet helemaal herhalen, maar ik wil wel de conclusies ervan onderstrepen. Een lage opleiding gaat samen met een slechte subjectieve gezondheid. Onrustwekkend is vooral dat de de verschillen de afgelopen tien jaar niet kleiner zijn geworden, maar in sommige gevallen zelfs zijn toegenomen.

In de pers beklemtonen de journalisten dat de verschillende ministers bevoegd voor Volksgezondheid geen commentaar wensten te geven op dit rapport. Als lid van verschillende assemblees wil ik een beetje druk uitoefenen:

Wat denkt u van dit rapport? Bevestigt u de conclusies ervan? Wat zijn uw voornemens? Zijn er doelstellingen op korte en lange termijn? Is er een doeltreffende samenwerking met uw collega's in andere regeringen? Kan deze samenwerking nog worden verbeterd?