Asielcentra - Overbevolking - Protestmanifestatie personeel - Statuut personeel - Fedasil
politiek asiel
sociale voorzieningen
Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers
personeelsstatuut
asielzoeker
28/12/2011 | Verzending vraag |
20/7/2012 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3886
Recent (maandag 2I november 2011) voerde een vijftigtal personeelsleden van verschillende asielcentra actie aan de zetel van het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil). Volgens de vakbonden zit het personeel in kritieke toestand. Ze pleiten voor een duidelijk asielbeleid opdat mensen die een plaats nodig hebben ook een plaats krijgen en dat het personeel eindelijk het statuut krijgt waar het al jaren om vraagt. Het personeel lijdt sterk onder de stress van een falend beleid, met een teveel aan klanten en een acuut tekort aan opvangmogelijkheden.
Hierover de volgende vragen:
1) Hoe apprecieert en evalueert de geachte staatssecretaris de manifestatie van het personeel van de asielcentra? Kan hij zich vinden in de klachten en eisen van het personeel?
2) Op welke wijze kan hij aan deze vragen tegemoet komen of vindt hij hieromtrent geen dwingende opdracht tot krachtdadig handelen?
3) Deelt hij de mening van het personeel dat er al veel te lang wordt gewacht om deze mensen een degelijk statuut te geven? Hoe zal hij aan dit verzoek tegemoet komen? Of vindt hij hieromtrent geen dwingende opdracht tot krachtdadig handelen?
Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.
Bij mijn aantreden werd ik inderdaad geconfronteerd met manifestaties vanwege het personeel en de representatieve vakbondsorganisaties.
Ik heb veel begrip voor de moeilijke omstandigheden waarin het personeel van Fedasil de laatste jaren heeft moeten werken. De opvangcrisis heeft veel extra inspanningen gevergd van het personeel. Door de structurele maatregelen van de voorbije 6 maanden is de situatie gelukkig opnieuw onder controle en kan het personeel in betere omstandigheden werken. Ik doe er alles om ervoor te zorgen dat dat zo blijft door voort te werken aan structurele maatregelen om de in- en uitstroom onder controle te houden.
Ik heb ook begrepen dat het ongenoegen van het personeel te maken heeft met het uitblijven van de verbetering van de rechtspositie van het personeel. Daarnaast is ook de veiligheid van het personeel een belangrijke bezorgdheid.
Ik heb hierover reeds enkele keren overleg gehad met de representatieve vakbondsorganisaties omtrent hun voorstellen die de rechtspositie en de veiligheid van het contractuele personeel kunnen verbeteren. Er werden op dit vlak al enkele concrete maatregelen genomen.