Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4812

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de staatssecretaris voor Asiel, Immigratie en Maatschappelijke Integratie, toegevoegd aan de minister van Justitie

Asielzoekers - Opvang in hotels - Rol Fedasil - Inspecties - Vergoedingen en budget - Follow-up en begeleiding - Verblijfplaats - Arbeidskaart

politiek asiel
Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers
sociale voorzieningen
hotelindustrie
asielzoeker

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
3/2/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3563

Vraag nr. 5-4812 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herhaalt mijn eerdere schriftelijke vraag 5-575, u toegezonden op 16 december 2010 en tot op heden onbeantwoord. Bij deze peil ik naar een stand van zaken.

Daarom de volgende vragen:

1) Kan de geachte staatssecretaris mij het volgende meedelen met betrekking tot de aantallen asielzoekers in hotels: hoeveel asielzoekers logeren er momenteel op hotel? Hoeveel sinds invoering van de maatregel? Het totaal aantal verschillende mensen (verloop)? Hoeveel betekent dit gemiddeld per maand? Zijn er sinds de opstart van dit initiatief evoluties te merken in deze aantallen? Kan hij deze duiden?

2) Kan hij mij een actueel overzicht bezorgen van de hotels (met het aantal plaatsen) die in dit systeem meedraaien? Door wie en op basis van welke criteria worden deze hotels geselecteerd? Gaat het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) zelf op zoek naar hotels of melden deze zich zelf aan? Hoe, door wie en met welke frequentie worden deze hotels bezocht en gecontroleerd? Zijn er sinds de opstart van dit initiatief reeds overeenkomsten met hotels opgezegd? Over welke hotels gaat het hier en wat waren de redenen hiervoor?

3) Is hij op de hoogte van de problematiek die in het weekblad Knack (nummer 46, november 2010) werd aangekaart, namelijk hoteleigenaars die zich gedragen als malafide huisjesmelkers? Welke afspraken worden er met de hotels gemaakt met betrekking tot de opvang van deze asielzoekers? Zijn er bijvoorbeeld maximumvereisten voor het aantal personen op één kamer en voor het aantal personen per sanitaire voorziening? Worden deze hotels regelmatig gecontroleerd door de inspectiediensten van Fedasil? Wie is er verantwoordelijk voor deze inspecties en over welke middelen beschikt de inspectiedienst? Trad de staatssecretaris al op tegen deze malafide hoteleigenaars? Zo nee, is de staatssecretaris van plan om dit alsnog te doen?

4) Welke vergoedingen worden er toegekend aan deze hotels? Zijn deze voor alle hotels identiek? Kan hij geld terugvorderen van hotels die hun afspraken niet nakomen? Wat is het volledige budget voor de hotelopvang voor het jaar 2010? Wat is het verschil in kost tussen het plaatsen van een asielzoeker in de reguliere opvang en een plaatsing op hotel?

5) Hoe staat het met de verzorging en de begeleiding van deze asielzoekers? Krijgen deze mensen effectief geen enkele verzorging en begeleiding? Zo nee, kan hij mij informeren over de omvang en frequentie van deze begeleiding en verzorging? Zo ja, zal hij stappen ondernemen om dit euvel te verhelpen?

6) Asielzoekers die zes maanden na hun aanvraag nog geen beslissing hebben gekregen van het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (CGVS) kunnen sedert 12 januari 2010 werken met een arbeidskaart C totdat een beslissing wordt betekend door de CVSG, of, in geval van beroep, totdat een beslissing wordt betekend door de Raad voor vreemdelingenbetwistingen. Om een arbeidskaart C te kunnen verkrijgen moet men wel zijn verblijfplaats kunnen opgeven. Vele gemeentes waar asielzoekers in de hotelopvang verblijven weigeren die personen echter in te schrijven in het wachtregister met als verblijfplaats het hotel waar ze materiële opvang genieten. Dit is een fundamentele schending van de rechten van asielzoekers. Is de geachte staatssecretaris op de hoogte van deze problematiek? Heeft hij hieromtrent al overleg gehad met andere bevoegde instanties en overheden? Welke stappen zal hij (samen met zijn bevoegde collega's) ondernemen om dit probleem te verhelpen?

7) Wanneer verwacht hij dat de hotelopvang helemaal ten einde zal zijn?

Antwoord ontvangen op 3 februari 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1. Er worden momenteel 185 personen opgevangen in de hotels. Een jaar geleden lag dit aantal nog boven de 1200 personen, wat aantoont welke vooruitgang we sindsdien geboekt hebben. Deze evolutie kwam er na een beslissing van de regering om een einde te maken aan de hotelopvang en deze beslissing werd mogelijk gemaakt dankzij het openen van vele noodopvangplaatsen in de loop van het eerste trimester van 2011. Sindsdien worden alleen de niet begeleide buitenlandse minderjarigen (NBBM) waarvoor twijfel bestaat omtrent hun leeftijd, in de hotels opgevangen. Deze minderjarigen worden er dus alleen opgevangen gedurende de tijd die nodig is om de leeftijdstest uit te voeren en indien nodig een overplaatsing naar een opvangstructuur voor NBBM binnen het netwerk uit te voeren of naar een andere opvangstructuur voor volwassen asielzoekers.

2. De jongeren worden momenteel in de volgende Brusselse hotels opgevangen :

- Hotel L’Auberge Autrichienne : 26 personen

- Hotel Barry: 16 personen

- Hotel Continental: 30 personen

- Hotel Mirabeau: 25 personen

- Hotel Rogier: 31 personen

- Hotel Royotel: 29 personen

- Hotel Solys: 28 personen

In een context van uiterste nood had Fedasil indertijd gevraagd om een beroep te doen op hotels in Brussel of in de directe omgeving van de hoofdstad om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Rekening houdend met de hoogdringendheid door de verzadiging van het opvangnetwerk, waren de enige criteria: een hotel dat in staat was om hoteldiensten aan te bieden (Fedasil is uiteraard niet bevoegd ter zake), nabijheid van Brussel en de prijs (budget van 30 euro per nacht en per persoon). Zonder deze hotels zouden duizenden asielzoekers op straat beland zijn! Dit neemt uiteraard niet weg dat we waakzaam moeten blijven en kordaat moeten optreden tegen misbruik of gewoon tegen tekortkomingen. Naar aanleiding van controles door Fedasil, moest de samenwerking met sommige hotels worden stopgezet. In ieder geval deed Fedasil toen een beroep op 25 verschillende hotels; vandaag blijven er nog slechts 7 over. Dit betekent uiteraard niet dat er gebreken zijn vastgesteld in alle andere hotels. Maar het toont wel aan dat Fedasil wel degelijk beslist heeft om de bladzijde van de hotels om te draaien omdat deze niet de meest geschikte opvang bieden. Maar op dat moment was de keuze tussen hotelopvang of mensen op straat sturen echter vlug gemaakt.

3. Er zijn geen 'inspectiediensten' binnen Fedasil die speciaal voor de hotels werken. Fedasil heeft alleen samengewerkt met etablissementen die in staat waren hoteldiensten aan te bieden. Wanneer de cel voor de coördinatie van het hotelopvang echter misbruik vaststelde, werden natuurlijk maatregelen getroffen die konden leiden tot een beëindiging van de samenwerking. Zoals uitgelegd in de twee vorige punten, zitten we momenteel in een fase waarin de hotelopvang wordt afgesloten.

4. Het voorziene tarief bedraagt 30 euro per nacht en per persoon voor alle hotels (zonder de maaltijdcheques ter waarde van 6 euro per persoon per dag mee te rekenen die apart worden geteld). Het budget dat in 2010 werd uitgegeven voor de hotelopvang bedraagt 13 982 592 euro. De gemiddelde prijs van een opvangplaats in het reguliere opvangnetwerk varieert van een operator tot de andere. Indien we bijvoorbeeld de kost voor de lokale opvanginitiatieven (LOI) nemen, die 36,30 euro per dag bedragen voor een bezette plaats voor een volwassene en 42,30 euro voor een bezette plaats voor een NBBM, hebben we een vrij klein tot bijna geen verschil, naargelang de opgevangen categorie. De kwaliteit van de infrastructuur, van de opvang en de begeleiding is uiteraard helemaal anders voor de LOI's en in het algemeen voor het hele reguliere opvangnetwerk.

5. Momenteel worden alleen nog NBBM die nieuwkomer zijn opgevangen in de hotels, gedurende de tijd die nodig is om de leeftijdstest uit te voeren. Deze NBBM krijgen uiteraard basisopvolging van gespecialiseerde medewerkers van Fedasil. Wat de volwassenen (en hun kinderen) betreft die vroeger op hotel werden opgevangen, was er sociaal-medische begeleiding voorzien in het kader van een conventie met het Croix-Rouge. Deze begeleiding liep van september 2010 tot maart 2011.

6. Deze problematiek werd over het algemeen vermeden door asielzoekers niet zo lang in de hotels op te vangen, wat het geval was voor de meeste personen (overplaatsing naar een opvangstructuur vooraleer ze zes maanden in de procedure bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) waren). Momenteel (en sinds het voorjaar van 2011) worden alleen de NBBM in de hotels opgevangen voor een heel korte periode. Dit soort administratieve problemen komen dus niet meer voor.

7. Sommige hotels worden vandaag nog gebruikt, alleen om tijdelijk NBBM in op te vangen tijdens de leeftijdstest en alleen indien er geen opvangplaats in de transit voor NBBM kon gevonden worden (in de opvangcentra van Fedasil of van het Croix-Rouge). De instroom van NBBM ligt vandaag heel hoog. Daarom is het voorlopig moeilijk om het zonder de plaatsen in de hotels te stellen. Ze bieden voor een beperkte periode een alternatief aan voor de straat. Onze doelstelling blijft echter wel degelijk om de opvang in de hotels zo snel mogelijk te beëindigen.