Ambtenaren - Disponibiliteitsregime - Aantallen - Vervanging
ambtenaar
arbeidsongeschiktheid
ziekteverlof
officiële statistiek
overheidsbedrijf
28/12/2011 | Verzending vraag |
30/1/2012 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 5-1835
In het kader van de ziekteverzekering voor ambtenaren, bestaan er bijzondere regels bij een langdurige werkonbekwaamheid wegens ziekte. Per twaalf maanden dienstanciënniteit verwerft de ambtenaar maximum eenentwintig werkdagen ziekteverlof. Het aantal dagen ziekteverlof staat in verhouding tot het arbeidsregime en niet verrichtte prestaties (bijvoorbeeld in het geval van loopbaanonderbreking). Ambtenaren die nog geen zesendertig maanden dienstanciënniteit opbouwden, hebben recht op een voorschot van drieënzestig dagen ziekteverlof, zonder eventuele vermindering, en dit ook bij niet-verrichte prestaties, zoals halftijds werken. Men kan de niet opgenomen dagen ziekteverlof kapitaliseren over de ganse beroepscarrière. Na uitputting van dit ziektekapitaal wordt de ambtenaar in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:
1) Hoeveel federale ambtenaren in disponibiliteit werden jaarlijks, in de periode van 2006 tot 2010, vervangen door nieuwe aanwervingen?
2) Hoeveel ambtenaren zijn er in disponibiliteit bij de verschillende overheidsbedrijven sinds 2006? Graag kreeg ik een overzicht per jaar en per overheidsbedrijf. Zijn er verschillen merkbaar tussen de verschillende overheidsbedrijven wat betreft het aantal en de duur van deze disponibiliteit?
3) Wat is de jaarlijkse kostprijs van de vervanging van de ambtenaren in disponibiliteit sinds 2005, binnen de overheid en binnen de verschillende overheidsbedrijven?
4) Welke regels worden gehanteerd voor de vervanging van ambtenaren in disponibiliteit? Vanaf wanneer worden deze ambtenaren vervangen?
5) Hoeveel ambtenaren binnen de overheidsbedrijven werden sinds 2005 jaarlijks op vervroegd pensioen gesteld?
1. Die informatie is niet ter beschikking. De federale overheid vervangt immers niet meer systematisch afwezige personen.
Telkens iemand, tijdelijk of definitief, weggaat, gaat de betrokken organisatie na of de vervanging van die persoon noodzakelijk is. En de, grote of minder grote, noodzaak wordt aan de prioriteiten van het personeelsplan getoetst. De afwezigheden wegens disponibiliteit vormen geen uitzondering op die algemene regel.
2. De Federale Overheidsdienst (FOD) P&O heeft geen informatie over de overheidsbedrijven.
3. Wat de federale overheid betreft, verwijs ik naar het antwoord dat, door mijn voorganger, de minister van Ambtenarenzaken, Inge Vervotte, werd gegeven op uw vraag 5-1833.
4. Ik verwijs naar het antwoord op vraag 1.
5.De FOD P&O heeft geen informatie over de overheidsbedrijven.