Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-476

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 30 november 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Globaal medisch dossier (GMD) - Patiëntendossier - Bewaring - Overlijden van de geneesheer

dokter
medische gegevens
rechten van de zieke
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

30/11/2010Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4241

Vraag nr. 5-476 d.d. 30 november 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt, bepaalt in artikel 9 dat de gegevens van de patiënt veilig en zorgvuldig moeten worden bijgehouden. Met andere woorden, zowel de geneesheren als de ziekenhuizen hebben de plicht het patiëntendossier te bewaren.

Geneesheren moeten de medische dossiers bewaren tot dertig jaar na het laatste contact met de patiënt. Zo staat het in de code van geneeskundige plichtenleer van de Orde van Geneesheren. Die code schrijft verder voor hoe die gegevens moeten worden bijgehouden. De geneesheer zelf, of zijn naaste familie, staat in voor de overdracht van de medische dossiers naar een andere arts. Er wordt echter niet voorzien in het scenario waarin de geneesheer geen naaste familie heeft.

Ten tweede, hebben ook de ziekenhuizen in ons land krachtens het koninklijk besluit van 3 mei 1999 houdende bepaling van de algemene minimumvoorwaarden waaraan het medisch dossier moet voldoen, dezelfde verplichting tot bewaring van patiëntendossiers. Hoewel er zich hier minder een probleem stelt voor de overdracht van de dossiers, laten de voorwaarden waarin die dossiers worden bijgehouden vaak te wensen over.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1) Hoeveel zelfstandige geneesheren hebben sinds de invoering van de wet van 22 augustus 2002 hun praktijk stopgezet? Hoeveel van die zelfstandige geneesheren waren alleenstaand en hadden geen nakomelingen? Kunnen deze cijfers worden uitgesplitst per gewest? Hoe vaak werden de provinciale raden van de Orde van Geneesheren sinds 22 augustus 2002 gecontacteerd door een belanghebbende patiënt in het kader van problemen met betrekking tot zijn medisch dossier? Kunnen die resultaten uitgesplitst worden per gewest?

2) Welke maatregelen plant de minister om te voorkomen dat de patiëntendossiers worden vernietigd?

3) In welke ziekenhuizen worden die patiëntendossiers in de kelder bewaard? Is de kans op (water)schade voor de dossiers hier reëel? In welke ziekenhuizen zijn sinds de invoering van de wet van 22 augustus 2002 gevallen gemeld van (water)problemen in de kelder?

4) Het bewaren van de patiëntendossiers op elektronische dragers zou een valabel alternatief kunnen zijn om een zorgvuldige opslag te verzekeren. Aangezien de digitale duurzaamheid van sommige elektronische gegevensdragers echter beperkt is, doen er zich ook daar problemen voor. Welke zijn de elektronische gegevensdragers die de verschillende ziekenhuizen gebruiken? Kunnen die resultaten worden uitgesplitst per ziekenhuis? Welke ziekenhuizen maken back-ups van de patiëntendossiers? Hoe vaak maken die ziekenhuizen back-ups van deze dossiers? Vindt de minister het noodzakelijk maatregelen te treffen zodat kan worden verzekerd dat de gegevens van de patiënt veilig en zorgvuldig op elektronische dragers worden bijgehouden?