De biometrische paspoorten
paspoort
biometrie
persoonlijke gegevens
23/12/2011 | Verzending vraag |
9/12/2013 | Herkwalificatie |
2/1/2014 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3850
Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4437
Als enige land in de EU werkt België nog steeds niet met biometrische paspoorten met vingerafdrukken. De Europese Commissie verzocht ons land dan ook met urgentie, dus binnen de twee maanden, om daar werk van te maken, zo niet riskeert België een veroordeling door het Europees Hof en uiteraard ook een zware blamage.
De EU promootte deze biometrische paspoorten met vingerafdrukken om de beveiliging van reisdocumenten tegen fraude en de verordening ter zake dateert al van 2004. De Europese staten kregen tot augustus 2006 de tijd om zich aan te passen m.b.t. de foto's en tot juni 2009 om ook de vingerafdrukken te integreren.
Hoe verklaart de minister dat België als enige EU-land nog niet in orde is met de biometrische paspoorten met vingerafdrukken? Over welke argumenten beschikt zij om de achterstand van ruim twee jaar te vergoelijken?
Wie draagt voor deze onbegrijpelijke vertraging verantwoordelijkheid en wie zal hiervoor ambtelijk en politiek aansprakelijk worden gesteld?
Kan de minister waarborgen dat België tegen december 2011 met deze verordening uit 2004 in orde zal zijn, zoals door de Europese Commissie verordend? Op welke basis kan zij deze waarborg verstrekken?
Hoe zal de minister reageren als de Europese Commissie België hieromtrent voor het Europees Hof daagt? Is de minister bereid om de zware internationale blaam te dragen en hiervoor verantwoordelijkheid en politieke aansprakelijkheid op te nemen?
België heeft inderdaad een achterstand bij het invoeren van de paspoorten met biometrische gegevens (in casu vingerafdrukken) zoals opgelegd door de verordening (EG) 2252/2004.
De Belgische overheid is momenteel alles in het werk aan het stellen om zo snel mogelijk aan de vereisten van de verordening te voldoen. Daarbij moet echter rekening gehouden worden enerzijds met de bepalingen van de Belgische wetgeving inzake overheidsopdrachten, die bepaalde procedurele vereisten en termijnen oplegt, en anderzijds met het uitgebreid netwerk van paspoortbureaus dat België telt: 120 in onze diplomatieke en consulaire posten in het buitenland, ongeveer 700 in de Belgische gemeenten en provincies. Met dat totaal van 820 uit te rusten paspoortbureaus bevindt België zich onder de Europese lidstaten op de derde plaats na Frankrijk en Duitsland.
Voor de uitrusting van de gemeenten en provincies zal het gunningverslag van de desbetreffende overheidsopdracht mij onverwijld worden voorgelegd.
België zal eveneens binnen de voorziene termijn het met redenen omkleed advies van de Commissie beantwoorden en een vooruitzicht van de uitvoering van de verordening aan de Commissie overmaken.
Zoals u ook kan vaststellen, stellen mijn diensten alles in het werk opdat België niet door het Europese Hof veroordeeld wordt, waarop uw vraag reeds anticipeert.
Tenslotte moge ik er ook de aandacht op vestigen dat niet alle EU-paspoorten vingerafdrukken op de chip zullen bevatten, aangezien een aantal landen (bijvoorbeeld Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Ierland) voor een opt-out gekozen hebben.