Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4213

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Electro Convulsie Therapie - Ambulante zorgen - Opname - Daghospitalisatie - Stand van zaken

geestesziekte
psychiatrie
geneeswijze
kosten voor gezondheidszorg
ziekenhuisopname
ziekenhuis

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
22/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3835

Vraag nr. 5-4213 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Electro Convulsie Therapie (ECT) is een behandelingswijze die bij enkele welbepaalde indicaties, onder meer psychotische depressie, catatonie en bipolaire stoornissen, zeer effectief en veilig blijkt. De term elektroshocks, zoals de therapie in de volksmond wordt genoemd, klinkt nogal middeleeuws, maar toch is ze performant. Ook is de behandelwijze geoptimaliseerd. Zo wordt voor een korte narcose gekozen door middel van de toediening van spierverslappende medicatie. Dat wordt door patiënten doorgaans goed verdragen. Net door de lichte verdoving en de lichte spierverslapper is ECT zeker draaglijk en zijn er geen breuken meer, of op zijn minst veel minder breuken dan vroeger.

Dankzij de optimalisatie van de behandelingsmethode kan ECT volledig ambulant gebeuren. Zo is het perfect mogelijk dat patiënten zich aanbieden, een ECT ondergaan en enkele uren later al naar huis gaan, soms zelfs om de rest van de dag te gaan werken. Ze moeten enkel de richtlijnen naleven die gelden na een korte algemene anesthesie; zo mogen ze geen auto besturen of een machine bedienen.

In de praktijk stellen we echter vast dat nogal wat ECT-behandelingen met een opname, al dan niet in daghospitalisatie, gepaard gaan.

1) Heeft dat met de financiering te maken?

2) Wat is de financiering voor algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, in daghospitalisatie of met overnachting?

3) Hoe zit het met de prestaties in die vier settings (aantal/gevallen en uitgaven) voor 2009, 2010, eerste semester 2011?

4) Wat is die verhouding in de gewesten?

5) Is het niet raadzaam een puur ambulante nomenclatuur te voorzien, in de hoop dat nog meer mensen gebruik zouden maken van die performante techniek?

Antwoord ontvangen op 22 maart 2012 :

In antwoord op uw vraag deel ik u mee dat het totale aantal elektroconvulsietherapiesessies in ons land tussen 2009 en 2010 met 8 % is toegenomen; die stijging is vooral voelbaar in Vlaanderen (6 954 sessies in Vlaanderen, 1 830 in Wallonië en 456 in Brussel). De volledige cijfers voor 2011 zijn nog niet beschikbaar.

De ambulante elektroconvulsietherapiesessies zijn in Wallonië en in Brussel nog steeds een uitzondering, terwijl het in Vlaanderen om 25 % van de gevallen gaat. Er wordt tussen 2009 en 2010 geen duidelijke toename van die cijfers vastgesteld.

Ambulante elektroconvulsietherapiesessies gebeuren vooral in de psychiatrische ziekenhuizen. Het percentage elektroconvulsietherapiesessies in een algemeen ziekenhuis stijgt echter (40 % in 2009 en 48 % in 2010).

In 2009 waren er 510 elektroconvulsietherapiesessies in dagziekenhuis (voor 2010 zijn er geen cijfers beschikbaar).

Volgens ons worden die cijfers niet beïnvloed door de financieringswijze van de ziekenhuisopnamen. Door de creatie van een zuiver ambulant codenummer zouden in een ziekenhuis opgenomen patiënten geen elektroconvulsietherapiesessies meer kunnen volgen.