Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3914

van Inge Faes (N-VA) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Brandweerlui - Blustechnieken - Daken - Zonnepanelen - Civiele Veiligheid - Opleiding - Procedures

zonnecollector
zonne-energie
brandbestrijding
veiligheid van het product
ongevallenpreventie

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
28/3/2012Antwoord

Vraag nr. 5-3914 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Steeds meer huizen in België worden voorzien met zonnepanelen. Hoewel deze evolutie zeker niet slecht is, houdt deze toch extra gevaren in voor de brandweerlui. Wanneer zij een gebouw moeten blussen dat is uitgerust met zonnepanelen kunnen zij immers in contact komen met deze elektrische installatie, met alle risico's van dien.

Om de gevaren van de zonnepanelen bij de bluswerkzaamheden te onderzoeken, organiseerde het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid en de Brandweervereniging Vlaanderen in onderling samenwerking een symposium over deze problematiek op 14 september 2009. Tijdens dit symposium werd via verschillende lezingen de beschikbare informatie uit binnen- en buitenland gepresenteerd. Op basis van deze resultaten werd er een werkgroep opgericht, die reeds een eerste document in samenwerking met de sector en brandweerkorpsen uit het buitenland heeft gepubliceerd. In december 2010 werd de volgende grote conferentie over zonnepanelen gehouden voor brandweer en industrie, die resulteerde in een eerste versie van aan te nemen houding tijdens interventies met zonnepanelen.

Gelet deze problematiek zou ik graag een antwoord krijgen op volgende vragen:

1) Heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid een procedure ontwikkeld om bluswerkzaamheden bij zonnepanelen veilig te laten verlopen?

Zo ja, is deze verstrekt aan de verschillende brandweerkorpsen en kan u mij hiervan een kopie bezorgen?

2) Bestaan er gespecialiseerde vormingen voor brandweerlui om bluswerkzaamheden bij zonnepanelen veilig te laten verlopen?

Antwoord ontvangen op 28 maart 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

1. In navolging van de meldingen over het gevaar van een contact met zonnepanelen bij brandweerinterventies, organiseerde het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid sinds 2010 verschillende conferenties en informatiemomenten in samenwerking met de sector.

Bij het uitwerken van de verschillende presentaties en documenten bleek echter dat een eenvormige procedure opstellen voor het tussenkomen op dergelijke installaties niet mogelijk is, omdat de verscheidenheid (nog) niet gereglementeerd is. Dit maakt dat er bijvoorbeeld verschillende installaties met verschillende componenten en verschillende werkingsschema’s op de markt zijn. De kwaliteit van deze installaties verschilt ook in dezelfde mate als de verscheidenheid van systemen om deze installaties buiten spanning te zetten (en zelfs dit is niet steeds mogelijk). Daarom kon de valideringscommissie geen procedure valideren.

Er is documentatie beschikbaar bij het Kenniscentrum over de verschillende gevaren en werking van de verschillende systemen. Ook wordt bij de regionale overheden en de industrie aangedrongen op een standaardisering in installaties en regelgeving.

2. Er bestaan gespecialiseerde vormingen die verstrekt worden door verscheidene privé firma’s, doch geen enkele vorming kan op dit moment een uniforme procedure of techniek aanbieden die werkbaar is voor alle fotovoltaïsche systemen. De beste methode is het inlichten van de brandweerdiensten en het sensibiliseren van de regelgevers van de verschillende overheden om zodoende te komen tot uniforme veiligheidsystemen voor dit soort installaties. Het is trouwens ook een feit dat elektrocutie slechts één van de gevaren is. Een type-briefing over deze gevaren gegeven door het Kenniscentrum is in bijlage toegevoegd.

De door het geachte lid gevraagde gegevens werden haar rechtstreeks meegedeeld. Gelet op de aard ervan worden zij niet gepubliceerd, maar liggen zij ter inzage bij de griffie van de Senaat.