Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3858

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 1 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

De rol van de AQIM en het Polisario bij de ontvoering van de drie Europeanen in Algerije

Algerije
West-Sahara
terrorisme
vluchteling
vluchtelingenhulp
Belgen in het buitenland

Chronologie

1/12/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1457
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4313

Vraag nr. 5-3858 d.d. 1 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Zondag 23 oktober werden twee Spaanse en een Italiaanse hulpverlener ontvoerd uit het vluchtelingenkamp in Tindouf, Algerije. In het vluchtelingenkamp zitten voornamelijk Sahrawi's en wordt geleid door het Front Polisario, een verzetsbeweging die tegen de Marokkaanse bezetting van het gebied van de Westelijke Sahara vecht. Het Polisario meldde dat de ontvoerders richting Malinees grondgebied vluchtten.

Alles wijst erop dat de Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) achter de ontvoeringen zou zitten. De terroristische organisatie gijzelt momenteel ook nog vier Fransen die in september 2010 in het noorden van Niger ontvoerd werden.

Maar deze keer zijn er veel aanwijzingen dat de ontvoering georchestreerd zouden zijn met medeweten van het Polisario, die in de kampen en het gebied alom aanwezig is. Zo meldt het Franse persagentschap AFP dat AQIM-sympathisanten in het Polisario de AQIM terroristen in het vluchtelingenkamp Tindouf van wapens hebben voorzien.

Spanje heeft ondertussen het VN hoge commissariaat voor de vluchtelingen (UNHCR) gevraagd de veiligheidssituatie in de Sahrawi-vluchtelingenkampen opnieuw te beoordelen. In de kampen in Algerije verblijven naar schatting zo'n 100.000 Sahrawi's en een vijftigtal Europese hulpverleners. De uitzichtloosheid van het vredesproces laat zich ook voelen in de kampen in de zin dat men de laatste jaren van een zekere radicalisering van de vluchtelingen kan spreken. Madrid, dat in het verleden Polisario gezind was, verdenkt de verzetsbeweging tegenwoordig van corruptie bij de verdeling van de internationale hulpmiddelen in de regio.

Mijn vragen aan de geachte minister zijn:

1) Wat is uw reactie op de vermeende connecties tussen de terroristische groepering AQIM en het Front Polisario?

2) Hoe komt het dat de Algerijnse overheid nergens in dit verhaal voorkomt terwijl de vluchtelingenkampen in een hevig gemilitariseerde zone liggen? Hoort de Algerijnse overheid de Sahrawi-vluchtelingen geen bescherming te geven?

3) Wat is uw inschatting van de situatie van de Sahrawi-vluchtelingen in Algerije?

4) Is België ook betrokken bij de hulpverleningsmechanismen in de vluchtelingenkampen in Algerije? Hoeveel heeft de regering bijgedragen in de laatste vijf jaar?

5) Hoeveel Belgen bevinden zich thans in Algerije? Zijn er eveneens Belgen die als hulpverlener actief in Algerije?