Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3736

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 16 november 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Diplomaten - Consuls - Notariële bevoegdheden - Notariële akten - Cijfers - Beroepsfouten - Opleiding

personeel in diplomatieke dienst
Belgen in het buitenland
officieel document
burgerlijke stand
notaris

Chronologie

16/11/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4304

Vraag nr. 5-3736 d.d. 16 november 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Belgische diplomaten in het buitenland vervullen ook bepaalde notariële bevoegdheden. Zo kunnen landgenoten in het buitenland voor bepaalde rechtshandelingen terecht bij lokale autoriteiten maar ook bij een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiger in ons land. De diplomaten oefenen in de landen waar zij geaccrediteerd zijn van rechtswege bepaalde notariële bevoegdheden uit wanneer er sprake is van een "Belgisch belang" in de zin van artikel 5 van de wet van 12 juli 1931 met betrekking tot zekere akten van de burgerlijke stand, alsmede op de bevoegdheid van diplomatieke en consulaire ambtenaren inzake burgerlijke stand.

Aldus mogen de Belgische diplomaten bepaalde notariële akten opstellen in dezelfde hoedanigheid als een notaris in België. Als voorwaarde wordt wel gesteld dat zij een ontwerp-akte van een Belgische notaris hebben ontvangen.

Zo kunnen notariële volmachten en mandaten worden opgesteld. Een volmacht stelt personen die in het buitenland verblijven in de gelegenheid hun zaken in België te laten regelen door een gevolmachtigde. Ook schenkingen, testamenten en huwelijkscontracten kunnen opgesteld worden door diplomaten in het buitenland.

Mijn vragen aan de geachte minister zijn dan ook de volgende :

1) Wordt er veel gebruikt gemaakt van deze notariële bevoegdheden van Belgische diplomaten in het buitenland ?

2) Zijn er cijfergegevens bekend van deze notariële bevoegdheden die uitgeoefend worden door diplomaten ? Zo ja, kan dan ook worden meegedeeld hoeveel notariële akten werden opgesteld door Belgische diplomaten in het buitenland sinds 2005 ?

3) Zijn de Belgische diplomaten voldoende juridisch opgeleid om deze notariële bevoegdheden te vervullen ? Bestaat er een verantwoordelijkheid voor de betrokken diplomaat wanneer er sprake zou kunnen zijn van beroepsfouten bij deze notariële bevoegdheden ?

- Zijn deze diplomaten individueel of is dit Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse zaken globaal verzekerd voor uitoefening van deze notariële bevoegdheden, zoals notarissen verzekerd zijn voor hun professionele aansprakelijkheid ?

- Zijn er schadegevallen gekend tegen Belgische diplomaten of tegen de Belgische Staat (FOD Buitenlandse zaken) ?