Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3696

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 16 november 2011

aan de minister van Justitie

Sociale netwerksites - Identiteitsdiefstal - Stijgende trend - Preventie

identiteitsdiefstal
computercriminaliteit
gegevensbescherming
officiŽle statistiek
virtuele gemeenschap
sociale media

Chronologie

16/11/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3697
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-5056

Vraag nr. 5-3696 d.d. 16 november 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens een verslag van softwareontwikkelaar Microsoft bieden sociale netwerksites zoals Facebook een schat aan informatie. Eťn van de grootste bedreigingen voor het individu binnen een maatschappij, is het bestolen worden van zijn/haar identiteit. Volgens het verslag van een analyse van meer dan 600 miljoen computers over de hele wereld, vertegenwoordigde identiteitsdiefstal via sociale netwerken in december vorig jaar 84,5 procent van alle gedetecteerde identiteitsdiefstallen. In januari 2010 was dat nog 8,3 procent. Deze stijging is volgens veiligheidsdirecteur van Microsoft Frankrijk, Bernard Ourghanlian te wijten aan het succes van sociale netwerksites, en het feit dat cybercriminelen zoeken naar een eenvoudige manier om toegang tot informatie te krijgen. Dit gaat van het verwerven van kennis omtrent de hiŽrarchie en structuur van het vriendennetwerk van de betrokken personen, en anderzijds het verzamelen van klassieke informatie zoals kredietkaartnummers en wachtwoorden.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Doet zich ook in ons land een stijgende trend voor in identiteitsdiefstal via sociale netwerken, wat een gevaar vormt voor de maatschappij? Kan de geachte minister het aantal klachten weergeven vanwege slachtoffers voor respectievelijk de laatste drie jaar? Kan zij de cijfers toelichten?

2) Kan hij aangeven hoeveel mensen reeds werden veroordeeld voor identiteitsdiefstal via het internet in ons land respectievelijk de laatste drie jaar? Kan hij deze cijfers duiden?

3) Welke stappen acht zij/hij aangewezen inzake handhaving om dit fenomeen efficiŽnt aan te pakken?

4) Is zij/hij van plan concrete stappen te ondernemen inzake de preventie van online-identiteitsdiefstal? Zo ja, kan dit uitvoerig worden toelichten? Zo neen, waarom niet?

5) Kan zij/hij aangeven welke acties zij/hij aangewezen acht om de mensen meer bewust te maken van de gevaren om hun privťgegevens op het internet te plaatsen?