Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3556

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 24 oktober 2011

aan de minister van Justitie

Zaak Bende van Nijvel - Verjaring - Misdaad tegen de mensheid

misdaad tegen de personen
georganiseerde misdaad
misdaad tegen de menselijkheid
verjaring van de vordering

Chronologie

24/10/2011Verzending vraag
2/12/2011Antwoord

Vraag nr. 5-3556 d.d. 24 oktober 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De procureur des Konings van Charleroi stelde voor om de daden van de Bende van Nijvel te beschouwen als misdaden tegen de mensheid. Daardoor kan een nakende verjaring worden voorkomen. Momenteel vormt 10 november 2015 het eindpunt voor de onderzoeksdaden. Dit zou betekenen dat het onderzoek grotendeels stilvalt. Eigenlijk zijn deze feiten al in 2005 verjaard, namelijk twintig jaar na de laatste overval. Er werd een verlenging van termijn bekomen, maar ook deze zal, volgens de procureur, niet volstaan. Een wijziging naar misdaden tegen de mensheid brengt de verjaringstermijn op veertig jaar, dus 2025.

1) Beaamt en verdedigt de geachte minister het voorstel van de procureur van Charleroi om de feiten rond de Bende van Nijvel te beschouwen als misdaden tegen de mensheid teneinde de verjaringstermijn te verlengen tot 2025?

2) Heeft hij opdracht gegeven om alles hieromtrent voor te bereiden zodat de nieuwe regering op korte termijn, zonder verwijl, deze beslissing kan nemen?

Antwoord ontvangen op 2 december 2011 :

1. en 2. De heer De Valkeneer heeft niet gesteld dat de daden van de Bende van Nijvel als misdaad tegen menselijkheid zouden beschouwd moeten worden. Hij twijfelde zelf of dit van een juridisch oogpunt mogelijk zou zijn.

De kopstukken van “La Dernière Heure” en van de andere kranten weerspiegelen dus niet zijn gedachten.

Volgens de uitleg die hij mij gegeven heeft, wou de heer De Valkeneer eerder een signaal geven in verna,d met de nakende verjaring van het dossier van de Bende van Nijvel. In de huidige stand van zaken, zal de zaak op 10 november 2015 verjaard zijn, 't is te zeggen binnen vier jaar.

Een politieke keuze zal dus moeten gemaakt worden: is men bereid deze zaak omwille van de verjaring af te sluiten, of wil men de verjaringstermijn verlengen?

Een termijn van vier jaar is tegelijkertijd kort en lang. Men moet niet allen rekening houden met de nodige tijd om voldoende bewijselementen in te zamelen, maar ook met de nodige tijd om het proces te houden, wat maanden zal duren. Zonder een precies cijfer daarop te mogen plakken, lijkt het mij redelijk dat het proces voor het einde van deze legislatuur zou beginnen.

Voor zover ik geïnformeerd ben, zijn er op de dag van vandaag geen voldoende elementen om een van de daders te identificeren, laat ons zeggen om iemand te vervolgen.

De onderzoeksrechters en haar rechercheurs blijven hard in dit dossier werken en pluizen alle mogelijke pistes uit.

Het is uitgesloten de verjaringstermijn voor één welbepaalde zaak te verlengen.

Indien men wil beletten dat het dossier van de “bende van Nijvel” zou verjaren, dan moet men de verjaringstermijn van alle misdaden verlengen, bijvoorbeeld door die termijn naar twee keer twintig jaar te brengen.

Een andere, meer creatieve oplossing zou bestaan in een stuiting van de verjaring tijdens de afhandeling van de zaak door de vonnisrechter te voorzien of in een nieuw systeem van (korte) stuiting van de verjaring tijdens het onderzoek, bijvoorbeeld door te bepalen dat, op het einde van de tweede periode, de verjaring met zes maanden of een jaar zou na ieder onderzoeksdaad verlengd wordt. Zo zou er geen verlenging van de verjaring ontstaan in een dossier waarin niet meer gewerkt worden.

De verlenging van de verjaring voor alle misdaden stelt inderdaad meerdere problemen:

1 is het nog redelijk mensen dertig jaar na de feiten te vervolgen, hoe afschuwelijk deze feiten ook mogen zijn?;

2 is er, door verloop van tijd, geen onaanvaardbaar risico op gerechtelijke dwaling, onder andere doordat de elementen hun bewijskracht verliezen?

Wij moeten dus bijzonder voorzichtig blijven.