Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3546

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 20 oktober 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Zelfstandigen - Voorlopige sociale bijdragen - Terugbetaling - Toegepast fiscaal stelsel - Verschil tussen categorieën zelfstandigen - Verantwoording

zelfstandig beroep
ondernemer
sociale bijdrage
inkomstenbelasting

Chronologie

20/10/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-3546 d.d. 20 oktober 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Ondernemers betalen belastingen en sociale bijdragen op het netto belastbaar inkomen. Het netto belastbaar inkomen is gelijk aan het bruto belastbaar inkomen min de beroepskosten. De gestorte sociale bijdragen zijn volledig aftrekbaar als beroepskosten voor het jaar waarin ze betaald zijn.

In sommige gevallen worden er echter sociale bijdragen teruggestort, namelijk als het bedrag van de voorlopige sociale bijdragen te hoog was. Wanneer die bijdragen niet in hetzelfde jaar betaald en terugbetaald zijn, worden de terugbetaalde sociale bijdragen als belastbare inkomsten beschouwd. Ik zie geen bezwaar tegen dat principe.

De bedrijfsleiders zouden voor de terugbetaalde sociale bijdragen evenwel een gunstiger fiscaal stelsel genieten dan het stelsel dat wordt toegepast voor de andere zelfstandigen. Ik meen dat tot eind 2009 op alle zelfstandigen hetzelfde fiscaal stelsel van toepassing was.

Er is echter één uitzondering op deze algemene regel. Zo is de fiscale belasting van de terugbetaalde sociale bijdragen beperkt voor de zelfstandigen die hun inkomsten aangeven als “bezoldigingen” (bijvoorbeeld : de bestuurders van ondernemingen). Wanneer het bedrag van de terugbetaalde bijdragen hoger is dan het bedrag van de gestorte bijdragen wordt het verschil niet bij de belastbare inkomsten bijgeteld. Dat is wel het geval als de zelfstandige zijn inkomsten aangeeft als winsten en baten (bijvoorbeeld : vrij beroep zonder vennootschap).

Er is op dit vlak dus een verschil in behandeling tussen zelfstandigen.

Kunt u me uitleggen waarop dat verschil in behandeling is gebaseerd? Hoe kan het worden verantwoord? We proberen de administratieve procedures zoveel mogelijk te vereenvoudigen, maar ik vraag me af of deze regels en uitzonderingen ze niet nog zwaarder maken.