Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Ziektekosten - Hogere ziektekost - Oorzaken
Hoofdstedelijk Gewest Brussels
kanker
kosten voor gezondheidszorg
thuisverzorging
armoede
sociale uitsluiting
14/10/2011 | Verzending vraag |
7/12/2011 | Dossier gesloten |
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4554
Recent rapporteerde het Onderzoekscentrum voor Arbeid en Samenleving HIVA (K.U.Leuven) haar onderzoek in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker over de medische en niet-medische kosten voor kankerpatiënten. Dit onderzoek reveleert belangrijke zaken, onder andere:
- De maandelijkse kost voorafgaand aan een diagnose bedraagt gemiddeld 130 euro, vooral door ziekenhuisopname bij de dure onderzoeken;
- De uiteindelijke maandelijkse kost bedraagt 92 euro, door de onderzoekers als relatief laag beoordeeld;
- De ziektekosten hieromtrent liggen voor Brussel significant hoger dan voor andere gewesten: voor de pre-diagnosefase het dubbele, voor de verdere behandeling 50 % hoger. Een patiënt met darmkanker betaalt in Brussel tot drie keer meer dan een vergelijkbare patiënt in Vlaanderen. Deze hoge kosten wijten de onderzoekers aan de slecht uitgebouwde thuiszorg in Brussel.
Hierover de volgende vragen:
1) Hoe evalueert en apprecieert de geachte minister dit onderzoek van het HIVA? Aanvaardt zij de conclusies uit dit onderzoek?
2) Hoe reageert zij op de conclusies van dit onderzoek met betrekking tot de significant hogere ziektekost voor zieken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Welke interpretatie geeft zij hieraan? Over welke instrumenten beschikt zij om deze duidelijk hogere ziektekost te bestrijden? Beaamt zij dat de gebrekkig uitgebouwde thuiszorg hiervoor verantwoordelijk is, of ziet zij nog andere indicatoren ter verklaring?
3) Koppelt zij ook een sociale interpretatie aan de hogere ziektekosten in Brussel, namelijk de correlatie met een hogere armoede, meer maatschappelijke uitsluiting kortom een verdere dualisering en een verdieping van de kloof tussen arm en rijk? Deelt de minister mijn analyse dat we ook op dit terrein voor Brussel een actieplan moeten ontwikkelen en welke mogelijkheden ziet zij hiervoor?