Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3342

van Inge Faes (N-VA) d.d. 5 oktober 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Federale gerechtelijke politie - Forensisch onderzoek - Diensten - Activiteiten - Cijfers

misdaadbestrijding
gerechtelijk onderzoek
gerechtelijk vooronderzoek
persoonlijke gegevens
biometrie
DNA
gerechtelijke politie
Algemene Nationale Gegevensbank (Politie)
criminologie
forensische geneeskunde
officiële statistiek

Chronologie

5/10/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4132

Vraag nr. 5-3342 d.d. 5 oktober 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naast forensisch onderzoek in Justitie, zit er een niet onbelangrijk deel onder de bevoegdheid van de politie. Zo is de Directie van de technische en wetenschappelijke politie (TWP) één van de zes directies van de Federale gerechtelijke politie. Zij staat in voor het beleid inzake forensische materies.

Om het forensisch onderzoek in het algemeen in kaart te brengen, had ik dan ook graag volgende informatie gehad omtrent haar diensten:

1) Het LABO :

a. Het LABO coördineert de middelen van de laboratoria van de TWP en maakt ze eenvormig. Graag had ik de cijfers gekregen op jaarbasis, sinds 2008, van welke middelen zij aan de laboratoria doorsturen, hoe groot de bevoorrading is van elke soort per labo (geografisch), en hoe de concrete coördinatie hiervan verloopt.

b. Zijn er überhaupt gegevens beschikbaar over de interne werking van dit LABO (organigram personeel, enz.)?

2) Gerechtelijke identificatie (GID): deze dienst beheert de nationale gegevensbank van de gerechtelijke vingerafdrukken :

a. Kan de geachte minister mij cijfers geven over hoeveel datagegevens er in de sectie DECA zijn opgeslagen, en dit sinds 2008, per jaar?

b. Kan zij mij cijfers geven over hoeveel datagegevens er in de sectie MONO zijn opgeslagen, en dit sinds 2008, per jaar?

c. In 2010 werd het systeem APFIS aangeschaft, dat naast de vinderafdrukken ook de handpalmafdrukken opslaat. Hoeveel handpalmafdrukken bevat dit systeem intussen?

d. Zijn er cijfers beschikbaar per gerechtelijk arrondissement of per politiezone?

e. Momenteel zouden er een 168 politiediensten (lokaal en federaal) uitgerust zijn met een Live Scan. Welke politiediensten beschikken hier nog niet over?

f. Hoeveel aanvragen vanuit het buitenland heeft de GID al ontvangen om vinger- en handpalmafdrukken uit te wisselen, en dit sinds 2008?

g. Hoeveel identificaties zijn er geweest per jaar sinds 2008, desgevallend opgesplitst in vinger- en handpalmafdruk?

3) Audiolaboratorium en videolaboratorium :

a. Zijn er cijfers beschikbaar over het aantal onderzoeken die er jaarlijks gebeuren, uitgesplitst in kopieën van audioberichten, verbeteren van de kwaliteit van de geluidsopnames (filtering), analyse van de opname en de analyse van de stem? In hoeveel van deze gevallen werd hierdoor materieel bewijs verkregen?

b. Zijn er cijfers beschikbaar over het aantal onderzoeken die er jaarlijks gebeuren, uitgesplitst in algemene analyse van de opname van een videosignaal, verbetering van de kwaliteit en de extractie van stilstaande beelden uit het behandelde video-informatie, wedersamenstelling van beschadigde dragers? In hoeveel van deze gevallen werd hierdoor materieel bewijs verkregen?

4) Research & Development (R&D) en Quality Assurance :

a. Welke concrete stappen zette deze dienst om de politiemensen meer vertrouwd te maken met het forensisch onderzoek? Wordt deze ook ingeschakeld in de opleidingen van de politiemensen?

b. Hoeveel internationale aanvragen voor DNA-vergelijking zijn er sinds 2008 jaarlijks door het Federaal Parket aan deze dienst overgemaakt?

5) Centrale Eenheid (UCE) :

a. Deze dienst beheert de nationale databanken met sporen (andere dan vingersporen) zoals schoensporen, handschoensporen, bandensporen, oorsporen, voetsporen, … Hoeveel data werd er in deze respectievelijke databanken opgeslagen, en dit sinds 2008? Graag de cijfers per jaar. Uit de gedachtepuntjes ("…") in de toelichting van de Federale Politie kan ik opmaken dat er nog databanken zouden zijn: graag ook de lijst en data hiervoor.

b. Deze dienst wordt ook ingezet voor "gespecialiseerde opsporingen ter plaatse die ofwel kostelijk en ingewikkeld materiaal vereisen, ofwel bedrevenheid in het gebruik ervan en/of specifieke kennis vereisen (bijvoorbeeld bloedspatanalyse)". Over welke waaier van onderzoeken gaat het hier en zijn hierover cijfers beschikbaar sinds 2008, per jaar?

c. De sectie ROBOT levert operationele steun door het maken van robotfoto's. Hoeveel worden er jaarlijks, sinds 2008, opgesteld in deze dienst? Is er een mogelijk te achterhalen in hoeveel van deze gevallen het een aanzet was tot het verkrijgen van een dader?

d. Ook reconstructie van het gelaat (in 2D en 3D) van onherkenbare slachtoffers is één van hun specialiteiten: hoeveel van deze reconstructies hebben er jaarlijks plaats, en dit sinds 2008? Is er een mogelijkheid te achterhalen in hoeveel van deze gevallen het een aanzet was tot het verkrijgen van een dader?

6) Gedragswetenschappen (GWSC) :

a. Onder deze afdeling situeren zich de verhoren met de polygraaf: hoeveel van deze verhoren vinden jaarlijks plaats, en dit sinds 2008?

b. Bij de gedragsanalyse is de profielanalyse de bekendste toepassing. Daarnaast kunnen de leden van deze sectie een inschatting maken van het risico dat geuite dreigingen (brieven of gedrag) ook uitgevoerd zullen worden. Hoeveel maal wordt er op deze sectie beroep gedaan jaarlijks, en dit sinds 2008, en opgesplitst per soort analyse? Is er een mogelijkheid te achterhalen in hoeveel van deze gevallen het een aanzet was tot het verkrijgen van een dader?