Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3096

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 19 september 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Transitillegalen in Oostende - Readmissieakkorden met Algerije - Afstemmen terugkeerbeleid met Nederland en Frankrijk

illegale migratie
politiek asiel
controle van de migraties
verwijdering
remigratie
grensoverschrijdende samenwerking
Frankrijk
Nederland
asielzoeker

Chronologie

19/9/2011Verzending vraag
18/10/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3097

Vraag nr. 5-3096 d.d. 19 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Oostende vormt steeds meer een transitgebied voor illegalen die naar Groot-Brittannië willen. De toevloed zorgt voor steeds meer problemen. Zowel lokaal als nationaal zullen binnenkort zware inspanningen worden gedaan om dit fenomeen terug te dringen. Zonder uw medewerking is dit echter onvoldoende. Vooral wat betreft illegalen vanuit Algerije stelt zich een probleem gezien men momenteel geen readmissieakkoord heeft met dit land en gezien vele illegalen in Oostende in het bijzonder alsook de andere havens hiermee te maken krijgt. De kwestie is hoogdringend en het is tijd om te handelen. Aan het huidige tempo zullen de scheepvaartpolitie en de lokale politie van Oostende tegen het einde van 2011 ongeveer 2 300 transitillegalen hebben aangetroffen. Dat is een absoluut record. 95,4 % van deze illegalen krijgt van de Dienst Vreemdelingenzaken een bevel om het grondgebied te verlaten. De meeste blijven echter rondhangen in Oostende en trachten alsnog de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

Ik had hieromtrent dan ook graag volgende schriftelijke vragen voorgelegd:

1) Bent u bereid dringend overleg te organiseren tussen uzelf en de Franse instanties om te komen tot gemeenschappelijke acties en akkoord betreffende het terugkeerbeleid naar de landen van oorsprong en dan in bijzonder Algerije gezien het merendeel van de transit-illegalen in Oostende aangeven van Algerije te komen? Kan u dit gedetailleerd toelichten en aangeven wanneer u dit overleg plant?

2) Kan u aangeven met welke landen u heden in contact staat om illegalen daadwerkelijk te kunnen terugwijzen naar hun land van oorsprong? Kan u dit gedetailleerd toelichten en dan in het bijzonder wat betreft Algerije, Marokko, Tunesië, Egypte en andere landen van de Maghreb? Welke concrete resultaten hebt u reeds geboekt en kan u uw resultaten concreet toelichten?

3) Kan u gedetailleerd aangeven met welke landen er readmissieakkoorden werden gesloten en vooral met welke landen u readmissieakkoorden aan het onderhandelen bent?

4) Bent u bereid al of niet bij Europa aan te dringen op het dringend afsluiten van readmissieakkoorden met Algerije in het bijzonder gezien de grote toestroom van illegalen die beweren vanuit Algerije te komen? Kan u dit zeer concreet toelichten en aangeven waar u dit reeds hebt aangekaart alsook wat u verder hieromtrent gaat doen?

5) Bent u bereid inzake de coördinatie en het onderling afstemmen van ons uitwijsbeleid en in het kader van de readmissieakkoorden samen te gaan zitten met Nederland en Frankrijk om een tot gezamenlijk aanpak te komen en de desbetreffende landen van oorsprong te wijzen op hun verantwoordelijkheid? Kan u dit zeer concreet toelichten en aangeven wanneer het volgende overleg concreet is voorzien en welke onderwerpen zullen worden besproken?

Antwoord ontvangen op 18 oktober 2011 :

Ik verwijs het geachte lid naar de Staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en Asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen, die bevoegd is voor deze materie.