Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3014

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 26 augustus 2011

aan de minister van Justitie

Rashonden - Diefstal - Ontvoering - Cijfers

huisdier
diefstal

Chronologie

26/8/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3015
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-5049

Vraag nr. 5-3014 d.d. 26 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH) meldde in 2009 dat er al meer dan 600 honden gestolen werden ondanks hun identificatiechip of tatoeage. In de Verenigde Staten is er sinds begin 2011 sprake van een ware explosie van gestolen honden. Sommige rashonden zijn immers veel geld waard en dit lokt een nieuw soort criminaliteit. Soms wordt er ook losgeld gevraagd voor een hond ("dognapping"). Het zijn voornamelijk jack russells die gestolen worden, maar ook chihuahua's zijn in trek bij de dieven.

Graag had ik hieromtrent dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Kan de geachte minister aangeven en dit voor respectievelijk de laatste drie jaar hoeveel honden er gestolen werden en kan eventueel ook worden aangegeven welke rassen het meest worden gestolen?

2) Kan zij aangeven of er ook in ons land sprake is van een toename van diefstal van (ras)honden en dan in het bijzonder de laatste jaren? Zo ja, kan zij aangeven wat hieraan kan worden gedaan behalve het chippen van zijn viervoeter?

3) Kan de geachte minister aangeven hoeveel daders er respectievelijk de laatste drie jaar werden gevat en veroordeeld voor de diefstal van huisdieren?