Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-30

van Liesbeth Homans (N-VA) d.d. 30 augustus 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Zonnepanelen - Brandweer - Gevaar voor elektrocutie - Operationele procedure voor interventies

zonnecollector
zonne-energie
brandbestrijding
veiligheid van het product

Chronologie

30/8/2010Verzending vraag
8/7/2011Antwoord

Vraag nr. 5-30 d.d. 30 augustus 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit verschillende berichten blijkt dat wanneer brandweerlui bij het blussen van een brand in aanraking zouden komen met zonnepanelen, ze het risico op elektrocutie lopen. Reeds vorig jaar waarschuwde de Brandweervereniging Vlaanderen hiervoor. Door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken werden er daarom vorig jaar maatregelen aangekondigd. Het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid organiseerde intussen samen met de Brandweervereniging Vlaanderen een symposium omtrent deze problematiek. In uw antwoord op schriftelijke vraag nr. 4-5971 van dhr. Yves Buysse (7 december 2009) antwoordde u dat 'op basis van dit symposium weldra een specifieke werkgroep zal worden opgericht, die tot doel heeft om tijdens het eerste semester van 2010, in samenwerking met de sector, een operationele procedure voor interventies met zonnepanelen uit te werken'.

Graag had ik antwoord gekregen op volgende vragen :

1. Wanneer werd de werkgroep, waarvan sprake in uw antwoord op schriftelijke vraag nr. 4-5971, opgericht? Wie maakt hiervan deel uit? Welke stappen heeft deze al ondernomen?

2. Zijn er intussen vaste richtlijnen voor de brandweerkorpsen? Zo ja, welke zijn de belangrijkste aandachtspunten?

3. Bestaat er reeds een handleiding / operationele procedure?

4. Defecte zonnepanelen bevatten bovendien verschillende chemische stoffen die gevaarlijk zijn wanneer je ze inademt. Wordt hiermee in de richtlijnen rekening gehouden?

5. Intussen bieden privébedrijven lespakketten 'blussen met zonnepanelen' aan brandweerkorpsen aan. Deze opleiding is zowel theoretisch als praktisch. Ontvingen zij hiervoor richtlijnen? Zo ja, van wie?

Antwoord ontvangen op 8 juli 2011 :

Het geachte lid kan hieronder het antwoord vinden op haar vraag:

1. De werkgroep waarvan sprake in uw vraag werd inderdaad opgericht in februari 2010. In deze werkgroep zetelen leden van de brandweerkorpsen zowel uit Vlaanderen als Wallonië, en werken ook samen met experts uit de overkoepelende organen van de gespecialiseerde sector, zoals BELPV en EPIA. Men kwam tot een eerste document in samenwerking met de sector en brandweerkorpsen uit het buitenland.

2. en 3. De resultaten en de inbreng van de verschillende sectoren uit dit vakgebied werden gebundeld in een grote conferentie over zonnepanelen die gehouden werd voor brandweer en industrie op 16 december 2010. De verschillende presentaties, en de eerste versie van aan te nemen houding tijdens interventies zijn gepubliceerd op de website van de conferentie, en nog steeds beschikbaar via deze hyperlink:

http://www.fireforumseminars.be/presentaties.html

4. Er kunnen inderdaad giftige stoffen vrijkomen bij brand in dergelijke installaties. Deze dreiging is echter even reëel bij alle andere branden. Brandweerlieden hebben het beschermingsmiddel bij uitstek voor dit probleem: het autonome ademhalingstoestel. De leden van de brandweer dragen deze uitrusting standaard als ze zich begeven in de omgeving van een brand.

5. Er kunnen inderdaad privébedrijven zijn die een opleiding “blussen met zonnepanelen” aanbieden, doch dit rust louter op privé initiatieven. Zij bekwamen hiervoor geen richtlijnen van mijn diensten.