Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2989

van Inge Faes (N-VA) d.d. 24 augustus 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Rijbewijs behalen - Mogelijke trajecten - Resultaten

rijbewijs
verkeersopleiding

Chronologie

24/8/2011Verzending vraag
23/9/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2989 d.d. 24 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België zijn er twee mogelijkheden om een rijbewijs te behalen. Men kan kiezen voor de opleiding voor een voorlopig rijbewijs van achttien maanden. Hiervoor moet men minimum twintig uur praktijkopleiding volgen in een erkende rijschool. Deze praktijklessen worden gegeven door gebrevetteerde beroepsinstructeurs, die bekwaam zijn de gepaste opleiding en raad te geven. Als de instructeur na die opleiding oordeelt dat de cursist voldoende vorderingen gemaakt heeft, krijg hij in de rijschool een bekwaamheidsattest. Het is immers de plicht van de rijschool om een bekwaamheidsattest te weigeren als het voor de instructeur duidelijk is dat de kandidaat nog niet in staat is om verder veilig alleen te oefenen.

Met dat attest kan men in het gemeentehuis een voorlopig rijbewijs van achttien maanden halen. Dit kan niet verlengd worden. Vervolgens moet men minimum drie maanden oefenen alvorens men zijn praktijkexamen mag afleggen.

Men kan ook opteren voor een voorlopig rijbewijs van zesendertig maanden en met een begeleider oefenen. Vanaf achttien jaar kan men dan het praktijkexamen afleggen. In dit scenario moet de cursist niet langs een erkende rijschool gaan, de basiscursus van zes uur praktijkles is immers niet wettelijk verplicht.

Graag had ik aangaande deze materie volgende vragen gesteld:

1) Hoeveel personen volgen de opleiding van twintig praktijklessen bij een erkende rijschool? Dit per jaar en sinds 2006.

2) Hoeveel personen volgen de basiscursus van zes praktijklessen bij een erkende rijschool alvorens over te schakelen op oefenen met een begeleider? Dit per jaar en sinds 2006.

3) Hoeveel personen opteren voor het oefenen met een begeleider, per jaar en sinds 2006?

4) Wat is het aantal geslaagden en niet-geslaagden in bovenstaande verschillende gevallen, per jaar en sinds 2006?

5) Hoeveel personen moeten na twee mislukkingen toch verplicht beroep doen op de opleiding bij een erkende rijschool? Dit per jaar en sinds 2006.

Antwoord ontvangen op 23 september 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

Deze parlementaire vraag valt niet onder onze bevoegdheid, maar onder de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit.