Asielzoekers - Vrijwillige terugkeer - Verplichte terugkeer - Voorrang
politiek asiel
illegale migratie
remigratie
asielzoeker
12/7/2011 | Verzending vraag |
8/11/2011 | Antwoord |
In het jaarverslag 2010 van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding, vraagt het Centrum dat België van de omzetting van de richtlijn 2008/115/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 over gemeenschappelijke normen en procedures in de lidstaten voor de terugkeer van onderdanen van derde landen die illegaal op hun grondgebied verblijven gebruik zou maken om de voorrang van de vrijwillige terugkeer op de verplichte terugkeer wettelijk te verankeren.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:
1) Is de geachte staatssecretaris een voorstander van de wettelijke verankering van de voorrang van de vrijwillige terugkeer op de verplichte terugkeer? Kan hij zijn antwoord beargumenteren?
2) Plant hij hieromtrent nog verdere initiatieven? Hoe en wanneer mogen we die verwachten?
Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.
In principe ben ik het eens met de wettelijke verankering van de voorrang van de vrijwillige terugkeer op verplichte terugkeer, maar indien er sprake is van een inbreuk op de openbare orde, criminaliteit of een risico op onderduiken (aangetroffen in een container of vrachtwagen) meen ik dat een gedwongen terugkeer onmiddellijk kan georganiseerd worden.
Ik wil hierbij overigens verwijzen naar het project SEFOR.
Met het oprichten van de dienst SEFOR (sensibiliseren, follow up en terugkeer) is het de bedoeling een betere opvolging van de bevelen om het grondgebied te verlaten, waarbij in de eerste plaats een termijn voor vrijwillige terugkeer wordt voorzien, te garanderen.
De dienst SEFOR heeft verbindingsambtenaren, die in de steden en gemeentes uitleg geven over haar werkwijze en de mogelijkheden van vrijwillige terugkeer. In 4 steden (Antwerpen, Charleroi, Gent en Luik) zal bovendien een permanente verbindingsambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken geïnstalleerd worden.
De vreemdelingen die een bevel krijgen, worden ook in het bezit gesteld van een brochure, die in een twintigtal talen beschikbaar is, waarin de rechten en plichten van de vreemdeling worden uitgelegd en hoe hij een aanvraag tot vrijwillige terugkeer kan indienen. De contactgegevens van Fedasil en de website www.vrijwilligeterugkeer.be staan er expliciet in vermeld zodat de vreemdeling zelfstandig bijkomende info met betrekking tot vrijwillige terugkeer kan opzoeken.
U kunt deze brochures ook vinden op een website, bestemd voor de vreemdelingen, www.sefor.be, waarop ook een informatieve film voor de vreemdeling is geplaatst.
De creatie van deze dienst is bovendien begeleid door mijn omzendbrief van 10 juni 2011 die aan alle burgemeesters is overgemaakt. Deze omzendbrief werd op 16 juni 2011 in het Staatsblad gepubliceerd.