Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2644

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 24 juni 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Brandweer - Uniformen - Uniformiteit - Beleid van groepsaankopen

brandbestrijding
kledingstuk

Chronologie

24/6/2011Verzending vraag
14/11/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2644 d.d. 24 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Ik verneem dat de brandweeruniformen verschillen van kazerne tot kazerne, aangezien iedere kazerne haar eigen materiaal zelf aankoopt.

Denkt u niet dat u via groepsaankopen de kosten kunt drukken en dat het dus wenselijk is om die aankooptechniek zo snel mogelijk beleidsmatig toe te passen?

Antwoord ontvangen op 14 november 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

Interventiekledij is een persoonlijk beschermingsmiddel. In hoofde van de Welzijnswet is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze ter beschikking te stellen van het personeel. Er is niet één bepaalde norm die betrekking heeft op de interventiekledij om de kwaliteit te regelen maar er zijn diverse Europese en Belgische normen die betrekking hebben op verschillende aspecten inzake beschermingsgraad in functie van de risico’s. Gelet op de autonomie van de werkgever, in dit geval de gemeenten, en het ontbreken van een algemene kwaliteitsnorm is het niet aangewezen dat deze persoonlijke beschermingsmiddelen op het federale niveau centraal worden aangekocht en ter beschikkinggesteld van de korpsen. Toch vervult de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse zaken een ondersteunende rol die zeker een kostenbesparende invloed heeft en leidt tot meer uniformiteit niet in het minst op het vlak van de kwaliteit betreft.

Sinds 1970 is het systeem van de geglobaliseerde aankopen in voege. Dit betekent dat gemeenten die over een brandweerdienst beschikken regelmatig de vraag krijgen om een meerjarenplan in te dienen inzake de aankoop van brandweermaterieel, met inbegrip van interventiekledij. Dit plan is een weergave van de noden inzake brandweermaterieel bij de verschillende brandweerkorpsen.

De Federale Staat engageert zich om mee te helpen opdat de gemeenten zouden kunnen voldoen aan de dringendste behoeften betreffende aankopen van genormaliseerd en gestandaardiseerd brandweermaterieel en dit door deze aankopen te subsidiëren tot 75 %.

Wanneer de brandweer echter opteert om met eigen financiële middelen kledij aan te kopen, is men niet gehouden aan de genormaliseerde en gestandaardiseerde markt van de FOD Binnenlandse Zaken. Immers, de verantwoordelijkheid over de brandweerdiensten ligt nog steeds bij de steden en gemeenten en niet bij het federale niveau. Deze keuzevrijheid verklaart ook de verschillen tussen de verschillende brandweerdiensten.