Actieplan "De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel"- Proces en veroordeling van de daders - Feedback aan de onderzoekers
mensenhandel
openbaar ministerie
misdaadbestrijding
9/6/2011 | Verzending vraag |
26/7/2011 | Antwoord |
Het Actieplan " De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel 2008-2011 " vermeldt het voorstel, te implementeren door de geachte minister Justitie en het College van procureurs-generaal, over de feedback aan de onderzoekers over proces en veroordeling van de daders van mensenhandel, met in het bijzonder die elementen die de verdediging aanvocht, waarop ze inspeelde, de lacunes en de betere manier van verwerking in het onderzoek.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:
1) In welke mate, op welke wijze en wanneer werd deze doelstelling als een opdracht geconcretiseerd?
2) Hoe wordt deze concretisering geëvalueerd?
3) Hoe verloopt de concretisering van deze doelstelling momenteel? Zijn er op korte termijn nog concrete initiatieven gepland?
De richtlijn inzake het opsporings- en vervolgingsbeleid betreffende mensenhandel (COL 01/07) voorziet erin om op verschillende wijzen informatie te laten circuleren tussen het openbaar ministerie en de politiediensten, inzonderheid door:
plenaire vergaderingen die samen worden georganiseerd door het expertisenetwerk van het College van procureurs-generaal en de Dienst voor het Strafrechtelijk Beleid waaraan de verschillende actoren deelnemen die ter zake actief zijn (inzonderheid onderzoekers en gespecialiseerde magistraten...).
Om de twee jaar wordt voorzien in de organisatie van een dergelijke vergadering (cf. punt 7 van COL 01/07).
De laatste plenaire vergadering werd georganiseerd op 30 oktober 2009.
punt 2.5 van COL 01/07 voorziet eveneens erin dat de verbindingsmagistraat bij het parket van eerste aanleg die gespecialiseerd is in mensenhandel ten minste om de drie maanden een coördinatievergadering organiseert waarop de inspectiediensten, evenals de ter zake actieve politiediensten worden uitgenodigd.
De organisatie van deze vergaderingen leidt tot een daadwerkelijke uitwisseling van informatie met de onderzoekers en biedt de mogelijkheid good practices uit te wisselen, hetgeen de facto bijdraagt aan de verbetering van de gerechtelijke onderzoeken.
Er moet ook aandacht uitgaan naar de vergaderingen van de zogenaamde "Arrondissementscel", welke vergaderingen worden voorgezeten door de arbeidsauditeurs van elk gerechtelijk arrondissement, die onder andere uitwisseling van informatie met de sociale inspecteurs en de politiemensen in het veld waarborgen in het kader van dossiers economische uitbuiting.
Deze verschillende ontmoetingsvormen zijn dan ook een aanzienlijke meerwaarde voor alle actoren in het veld die zich ervan bewust zijn dat een doeltreffende en regelmatige communicatie de doordachte behandeling van de dossiers ten goede komt.
De evaluatie van deze verschillende uitwisselingen is zeer positief.
De volgende plenaire vergadering is gepland op 21 september 2011.
Het programma wordt thans opgesteld, maar het is zeker dat deze vergadering opnieuw de gelegenheid zal bieden om vruchtbare debatten op gang te brengen tussen referentiemagistraten mensenhandel en onderzoekers, zulks met het oogmerk de wijzen van behandeling in het kader van de onderzoeken te verbeteren.