Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2423

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 26 mei 2011

aan de minister van Justitie

Mensenhandel- Telefonieonderzoek - Hoge kostprijs

mensenhandel
telefoon- en briefgeheim

Chronologie

26/5/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4665

Vraag nr. 5-2423 d.d. 26 mei 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het jaarverslag 2009 van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding over mensenhandel, stelt vast dat een telefonieonderzoek in België veel te duur uitvalt in vergelijking met het buitenland. De Belgische telefoonmaatschappijen verrijken zich ten koste van de Belgische Staat.

De hoge kostprijs beperkt uiteraard dit soort onderzoeken. Nochtans blijken deze telefonieonderzoeken belangrijke en essentiële onderzoekstechnieken, bijvoorbeeld in de dossiers over mensenhandel.

Als lid van de werkgroep Mensenhandel in de Senaat, heb ik hierover de volgende vragen:

1) Wat is de gemiddelde uurk ostprijs van een telefonieonderzoek? Vindt de geachte minister dit een billijk en redelijk tarief? Hoe verhouden deze kosten zich tot de tarieven in de buurlanden? Hoe verklaart hij deze verschillen?

2) Op welke wijze evolueerde deze gemiddelde uurkostprijs sinds 2006? Hoe evalueert en duidt hij deze ontwikkelingen?

3) Kan hij mij tevens de gemiddelde uurkostprijs per operator bezorgen? Zijn er operatoren die (veel) meer aanreken dan anderen? Hoe verklaart hij deze verschillen?

4) Wat was de totale jaarlijkse kostprijs voor dit soort onderzoeken sinds 2006? Welk budget werd er daarbij jaarlijks voorzien en werd dit opgebruikt? Hoe evalueert en duidt hij deze ontwikkelingen?

5) Hoeveel telefonieonderzoeken werden er sinds 2006 jaarlijks ondernomen? Over hoeveel uren gaat het daarbij? Hoe evalueert en duidt hij deze cijfers?

6) Hoe vaak werd er jaarlijks sinds 2006 een verzoek voor een telefonieonderzoek afgewezen omwille van financiële overwegingen? Hoe evalueert en duidt hij deze ontwikkelingen?

7) Wat ondernam of plant hij om de kosten voor een telefonieonderzoek te verminderen? Plant hij een heronderhandeling met de operatoren over de prijs van telefonieonderzoeken?

8) Beaamt hij mijn opvatting dat het bijzonder onkies is om als operatoren hieruit (groot) profijt te halen, rekening houdend met het maatschappelijke en juridische nut van dit soort onderzoeken en wetende dat hiermee schrijnende toestanden worden verholpen?