Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2255

van Louis Ide (N-VA) d.d. 6 mei 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Het lastenboek voor de haalbaarheidsstudie in het kader van de bouw van een centrum voor hadrontherapie

kanker
geneeswijze
medisch centrum
Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg
studie over de uitvoerbaarheid

Chronologie

6/5/2011Verzending vraag
4/7/2011Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-786

Vraag nr. 5-2255 d.d. 6 mei 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2007 formuleerde het KCE een advies aangaande de bouw van een hadroncentrum in België. Hun haalbaarheidsstudie wees toen uit dat in België tussen de 50 en de 100 patiënten in aanmerking komen voor een behandeling in een dergelijk centrum. De kosten van de bouw van een hadroncentrum in ons land werden begroot op 159 miljoen euro. Het KCE besloot toen dat de investering niet gerechtvaardigd kon worden gezien het beperkt aantal patiënten en dat we beter samenwerkingsakkoorden konden afsluiten met de hadroncentra in de ons omringende landen.

In Europa wordt momenteel in 5 centra behandelingen aangeboden: Berlijn, Catania, Clatterbridge, Essen, Nice en Villigen. Alle vermelde centra (behalve Catania) beschikken over vrije capaciteit om Belgische patiënten op te nemen. 50 patiënten naar een deze centra in het buitenland sturen zou de staat 1,7 miljoen euro kosten. Dat is ongeveer 6% van de kost van een eigen Belgisch hadroncentrum wat dus veel kostenefficiënter is.

Zoals ik reeds formuleerde in een eerdere vraag om uitleg (S. 4-1242) wil ik nogmaals benadrukken dat ik tegen de bouw van een dergelijk centrum ben. Zeker als deze bouw ten laste valt van de ziekteverzekering.

Ik blijf erbij dat de hadrontechniek tot het domein van het onderzoek en de innovatie behoort, dit maakt geen deel uit van de EBM (Evidence Based Medecine). Deze therapie verkeert ten hoogste in de researchfase.

In 2008 formuleerde u in uw Kankerplan de doelstelling een lastenboek op te stellen aangaande een haalbaarheidsstudie voor de oprichting van een hadroncentrum. In uw toespraak aan de Kamerleden van 22 maart 2011 stipt u aan dit een van de komende weken te willen afronden om dan de haalbaarheidsstudie op te starten, afhankelijk van het resultaat.

Kan de minister de stand van zaken geven betreffende de oprichting van dit hadroncentrum? Is dit nog opportuun?

Heeft mevrouw de minister zicht op de kost die de haalbaarheidsstudie genereerde? Waarin zal de nieuwe haalbaarheidsstudie verschillen van de initiële studie van het KCE?

Heeft de minister enig zicht vanwaar het geld moet komen om een dergelijk centrum te bouwen? Gaat mevrouw de minister akkoord met mijn stelling dat de bouw van een dergelijk hadroncentrum niet thuishoort in het Riziv-budget maar eerder thuishoort bij innovatie en ontwikkeling? Houdt de minister rekening met het feit dat een dergelijke centrum ook ontzettend veel kost in onderhoud? Zo ja, wie zal dit betalen en hoeveel zal dit kosten?

Antwoord ontvangen op 4 juli 2011 :

Zoals ik het u telkens herhaal, ben ik ervan overtuigd dat een centrum voor hadrontherapie in België een meerwaarde vormt.

De conclusie van het Kenniscentrum was in 2007 inderdaad dat een investering vanuit de ziekteverzekering voor de bouw van een hadroncentrum moeilijk te verantwoorden was gezien de afwezigheid van voldoende betrouwbare wetenschappelijke bewijzen op het moment van de studie.

De indicaties voor hadrontherapie die vermeld worden in het rapport van het Kenniscentrum, zijn gebaseerd op de bewezen indicaties in de wetenschappelijke literatuur die op het moment van de studie beschikbaar waren. Aangezien, zoals het Kenniscentrum dat in het rapport zelf aanhaalt, de wetenschappelijke evidentie over dit onderwerp op dit moment eerder schaars is, spreekt het voor zich dat de indicaties voor hadrontherapie breder kunnen (en zullen) zijn dan deze die in het rapport beschreven worden. Volgens het advies van experten ter zake, zou het potentiële patiëntenaantal dat in aanmerking komt voor behandeling in België, eerder in de grootte-orde van 1 200 à 1 500 patiënten per jaar liggen. De kost van een behandeling zou ongeveer 25 000 euro bedragen.

Initiatief 30 van het Kankerplan wil door een haalbaarheidsstudie precies de meerwaarde van en de mogelijkheden voor het oprichten van een centrum voor hadrontherapie in België onderzoeken. Dit initiatief wil alle aspecten van de problematiek grondig bestuderen, zowel het aantal patiënten dat een dergelijke behandeling in België zou kunnen genieten, de gezondheidseconomische implicaties als de wetenschappelijke argumenten. Op basis van de conclusies van deze studie kan dan een beslissing genomen worden. Indien uit de studie blijkt dat de bouw van een hadroncentrum in België uitvoerbaar is, dient op dat moment een keuze gemaakt te worden om de beschikbare middelen al dan niet hieraan te besteden. Het onderzoek naar mogelijke bronnen van financiering van zowel de bouw als het onderhoud van het centrum is een onderdeel van de haalbaarheidsstudie.

De studie zou in de loop van de zomer van 2011 moeten starten, op basis van het door de administratie bestudeerde en mij toegezonden bestek voor de haalbaarheidsstudie die het BHTC (Belgian Hadron Therapy Centre Project) in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis (UZ) Gent uitwerkte. .