Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2189

van Inge Faes (N-VA) d.d. 3 mei 2011

aan de minister van Justitie

Penitentiair verlof - Aantal verzoeken - Ontsnappingen - Schending van de voorwaarden

strafstelsel
gedetineerde
officiële statistiek

Chronologie

3/5/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4084

Vraag nr. 5-2189 d.d. 3 mei 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België hebben gedetineerde de mogelijkheid om op penitentiair verlof te gaan. Dit verlof heeft twee algemene doelstellingen. Het is bedoeld om de re-integratie in de maatschappij voor te bereiden en om de sociale contacten te herstellen, bijvoorbeeld met familie.

De gevangene moet zijn aanvraag indienen en motiveren op basis van die twee criteria. Hij moet niet uur per uur uitleggen wat hij zal doen, maar bijvoorbeeld meedelen dat hij zijn kinderen wil bezoeken of wil solliciteren voor een job of een opleiding. Penitentiair verlof kan worden toegekend met voorwaarden dat de veroordeelde geen drugs of alcohol mag gebruiken, of contact moet opnemen met de Vlaamse Dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding (VDAB), een woonst moet zoeken of moet solliciteren.

Het is echter niet zo dat een gedetineerde verlof krijgt omdat hij er om vraagt. De directeur van de strafinrichting kan de dienst Justitiehuizen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie opdragen een beknopt voorlichtingsrapport op te stellen of een maatschappelijke enquête te houden in het door de veroordeelde voor het penitentiair verlof voorgestelde opvangmilieu.

Binnen twee maanden na de ontvangst van het verzoek, stelt de directeur een advies op en zendt hij het verzoek samen met zijn advies over aan de minister of zijn gemachtigde en bezorgt de veroordeelde een afschrift ervan. Indien het advies van de directeur niet wordt meegedeeld binnen een bepaalde termijn, kan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, de minister op straffe van een dwangsom veroordelen tot het uitbrengen van zijn advies, via de directeur, binnen de termijn voorzien door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg en om aan de veroordeelde een afschrift van dit advies ter kennis te brengen.

Om deze problematiek te kunnen onderzoeken had ik graag een antwoord op volgende vragen:

Graag had ik al deze cijfers onderverdeeld per gevangenis en per jaar sinds 2005.

1) Hoeveel gedetineerden dienen een aanvraag in voor penitentiair verlof? Hoeveel van deze aanvragen worden positief behandelt?

2) Hoeveel van deze gedetineerden ontsnapt tijdens dit verlof, maar keren na enkele dagen vrijwillig terug? Hoeveel van deze gedetineerden verdwijnt permanent?

3) Worden de gedetineerden die hun penitentiair verlof schenden gestraft, zo ja hoe?

4) Op basis van welke criteria formuleert de gevangenisdirecteur zijn advies aan de minister? Moet, zoals voorzien, de rechtbank soms tussenkomen om een advies van de directeur te verkrijgen?