Anti - drugbeleid - Algemene Cel drugs - Evaluatie
verdovend middel
drugverslaving
handel in verdovende middelen
misdaadbestrijding
21/4/2011 | Verzending vraag |
7/12/2011 | Dossier gesloten |
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4527
Een efficiënt drugsbeleid vereist een globale en geïntegreerde aanpak. Daartoe sloten de verschillende regeringen in 2002 een samenwerkingsakkoord. Dit akkoord richtte een Algemene Cel Drugsbeleid (ACD) op, samengesteld door 17 leden voor de federale regering, 18 leden voor de deelregeringen, een coördinator en een adjunct-coördinator. Door het uitblijven van de ratificatie van dit samenwerkingsakkoord kon de Minister van Volksgezondheid pas is in 2008 starten met de oprichting van deze Cel. Prof. Dr. Brice De Ruyver en Dr. Claire Remy zijn respectievelijk coördinator en adjunct-coördinator van de Algemene Cel Drugsbeleid.
Haar belangrijkste opdracht bestaat erin een gedetailleerde, volledige en bijgewerkte inventaris op te maken van alle bij de drugproblematiek betrokken actoren, om gemotiveerde maatregelen voor te stellen, om alle gevoerde of geplande acties van de bevoegde openbare diensten en besturen en van de ondertekenende partijen op elkaar af te stemmen en om de doeltreffendheid van die acties te vergroten.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen
1. Hoe evalueert de minister de werking van de ACD? Hoe verloop de samenwerking met de deelregeringen? Welke pijnpunten bestaan er momenteel? Hoe denkt de minister deze in de toekomst te verhelpen?
2. Wie maakt er op dit ogenblik deel uit van deze cel en wie vertegenwoordigen zij daar (ministers, administraties,….)? Hoe vaak vergaderde deze cel jaarlijks sinds 2008, met hoeveel vergadering in elk jaar? Wie was op deze vergadering effectief aanwezig?
3. Beschikt de ACD nu over een gedetailleerde, volledige en bijgewerkte inventaris van alle bij de drugproblematiek betrokken actoren? Wat is hier de stand van zaken? Zal deze inventaris publiek toegankelijk zijn?
4. Stelde de ACD reeds gemotiveerde maatregelen voor om alle gevoerde of geplande acties van de bevoegde openbare diensten, besturen en van de ondertekenende partijen op elkaar af te stemmen en om de doeltreffendheid van die acties te vergroten? Zo ja, wat waren deze? Zo neen, wat is de reden van dit oponthoud?
5. Bracht de ACD reeds gemotiveerde adviezen en aanbevelingen uit? Zo ja, wat waren deze en zijn deze publiek toegankelijk (op een website)?
6. Formuleerde de ACD reeds gezamenlijke Belgisch standpunten die men kan voorstellen op Europese en internationale drugsfora? Zo ja, wat waren deze en zijn deze publiek toegankelijk (op een website)?