Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2069

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 april 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Buitenlandse gasten - Ethisch en moreel kwestieuze landen - Richtlijnen

officieel bezoek
diplomatiek protocol
diplomatieke vertegenwoordiging

Chronologie

12/4/2011Verzending vraag
9/9/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2069 d.d. 12 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het ontvangen van buitenlandse politieke leiders behoort tot bijna dagelijkse bezigheden van onze regeringsleiders. Daartoe bestaat er een uitgewerkt en werkzaam protocol, als geheel van regels en gebruiken die worden toegepast om deze ontvangsten praktisch te organiseren.

De wereld kent heel wat landen, naties of overheden die of een weinig democratisch profiel dragen en waarvan de leiders worden bestempeld als dictator of dictatoriaal of die regelmatig en vaak publiekelijk, systematisch de mensenrechten schenden. Voorbeelden hiervan zijn legio.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft me voor deze vragen naar de geachte minister doorverwezen:

Hoe verlopen de ontvangsten van regeringsleiders uit ethisch en moreel kwestieuze landen of die als persoon in opspraak kwamen? Wat zijn de richtlijnen hieromtrent? Hoe worden deze ontvangsten protocollair geregeld, hoe vermijdt de Belgische Staat een compromitterende situatie hieromtrent? Kan de geachte minister hieromtrent voorbeelden geven die deze aanpak illustreren?

Antwoord ontvangen op 9 september 2011 :

Zoals door de geachte vertegenwoordiger terecht opgemerkt, dienen er protocollaire regels bij bezoek aan ons land van Hoge gasten te worden toegepast.

Een politieke evaluatie dient de beslissing over de toe te passen regels vooraf te gaan. Deze evaluatie gebeurt mede op basis van de stand van de bilaterale relaties met België, het al dan niet in voege zijn van Verenigde Naties- of Europese Unie-sancties tegen het betrokken land, enz. Een dergelijke beslissing kan, indien opportuun geacht, door de Regering genomen worden.