Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2036

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 6 april 2011

aan de minister van Justitie

het verslag van de Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties en de politie

recht tot betogen
politie
geweld
gespecialiseerde instelling van de VN
Mensenrechtenraad van de VN

Chronologie

6/4/2011Verzending vraag
29/4/2011Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-641

Vraag nr. 5-2036 d.d. 6 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Mensenrechtencomité van de VN bracht in oktober een rapport (CCPR/C/BEL/CO/5) uit naar aanleiding van het vijfde periodieke verslag van België. Dit VN- rapport toont zich zeer kritisch over het gebruik van geweld en het inzetten van vuurwapens door de politiepolitiediensten.

Volgens het mensenrechtencomité leiden klachten hierover niet tot sancties tegen de politie. Het Comité is in het bijzonder ongerust over het gebruik van buitensporig geweld tegen en het preventief aanhouden van betogers op 29 september en 1 oktober 2010. Hiermee wordt rechtstreeks verwezen naar het politie-optreden tegen deelnemers van het No Border Camp in Brussel. Het comité vraagt dat De Belgische staat er voortaan moet op toezien dat het politie-optreden in overeenstemming gebeurt met de basisprincipes van de Verenigde Naties.

Ik heb hierover reeds een vraag gesteld aan uw collega bevoegd voor Binnenlandse zaken. Hij verwees me voor enkele vragen echter door naar u. Vandaar de volgende vragen.

1. Kan de minster mij een actueel en cijfermatig overzicht bezorgen sinds 2007 over het aantal gerechtelijke klachten omtrent het gebruik van geweld en het inzetten van vuurwapens door politiediensten? Hoe evalueert en duidt de minister de evolutie van deze cijfers en verhoudingen?

2. Kan de minister mij tevens een cijfermatig overzicht gegeven van de gevolgen die aan deze klachten zijn gegeven?

Antwoord ontvangen op 29 april 2011 :

Zowel politie als gerechtelijke overheden laten me verstaan dat het niet mogelijk is om dergelijke specifieke bevraging uit te voeren in de beschikbare databanken. De problematiek wordt echter in het bijzonder opgevolgd door het Comité P dat afhangt van het parlement. In verhouding met het totaal aantal tussenkomsten van de politie zou het aantal feiten zeer gering zijn. Voor meer details verwijs ik naar hun jaarverslag.