Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2006

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 6 april 2011

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Overheidsbedrijven - Gebruik van producten uit de eerlijke handel - Criterium voor openbare aanbestedingen

overheidsbedrijf
eerlijke handel
overheidsopdracht voor leveringen
overheidsopdrachten

Chronologie

6/4/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4729

Vraag nr. 5-2006 d.d. 6 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het hoeft weinig betoog dat het gebruik van fair trade producten tal van voordelen combineert. Niet alleen draagt de aankoop daarvan bij aan een betere, faire wereld, maar de producten zelf zijn van excellente kwaliteit.

Al deze redenen maken het bijna vanzelfsprekend dat ook de overheidsbedrijven zich bij aankoop van tal van producten, zowel voedingswaren als bureaumateriaal, bij voorkeur richten op fair trade producten.

Uiteraard zijn deze bedrijven soms gebonden door wetten en regels bij aankopen, dus moeten aankopen aan een optimale prijs-kwaliteitverhouding voldoen. Dit kan echter perfect overeenstemmen met de keuze voor fair trade, bijvoorbeeld door dit of een soortgelijk criterium in het lastenboek op te nemen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Deelt de geachte minister de analyse dat fair trade producten heel wat goede eigenschappen en voordelen combineren?

2) Kan zij een overzicht geven van welke overheidsbedrijven er voor welke materialen al fair trade en soortgelijke criteria bij aanbestedingen en aankopen hanteren? Hoe wordt deze aanpak geŽvalueerd?

3) Beaamt zij dat het verplicht invoeren van een criterium voor fair trade of eventueel soortgelijke labels bij openbare aanbestedingen van onder andere voedingswaren, bureaumateriaal, kleding en schoeisel een goede zaak zou zijn? Is zij van plan om dergelijke verplichting voor de overheidsbedrijven in te voeren? Zo niet, met welke argumenten verdedigt zij haar keuze?

4) Ziet zij nog andere mogelijkheden om fair trade producten te promoten binnen de overheidsbedrijven?